Naslovnica Vijesti Svijet U Britaniji zabilježen rekordni pad realnih plaća

U Britaniji zabilježen rekordni pad realnih plaća

Realne plaće radnika u Britatniji pale su u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem najsnažnije otkada je ured za statistiku počeo objavljivati podatke.

69

U razdoblju od aprila do juna plaće su porasle 4,7 posto, objavio je ONS u ponedjeljak.

Inflacija je pak u junu dosegnula 9,4 posto, najvišu razinu u 40 godina, a vrhunac bi trebala zabilježiti krajem godine kada bi, kako se očekuje, trebala iznositi 11 posto.

To znači da su realne plaće pale za 4,1 posto, najsnažnije otkada je ONS počeo evidentirati podatke 2001. godine.

Službeni podaci također pokazuju da su poslodavci u srpnju zaposlili 73.000 novih radnika, pa je broj zaposlenih porastao na 29,7 milijuna.

U drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti blago je pak porasla, na 3,8 posto.

„Broj zaposlenih porastao je u drugom kvartalu 2022. godine, dok su stope nezaposlenosti i broj ljudi koji ne rade niti traže posao bile gotovo nepromijenjene“, rekao je direktor ONS-a za ekonomsku statistiku Darren Morgan.

“Čini se da se ukupan broj radnih sati u tjednu istodobno stabilizirao tik ispod pretpandemijske razine”, dodao je Morgan, a broj nepopunjenih radnih mjesta, iako još uvijek jako visok, pao je prvi puta od ljeta 2020.

To bi značilo da poslodavci imaju nešto manje problema s pronalaženjem radnika.

“Današnja statistika pokazuje da je stanje na tržištu rada jako dobro, nezaposlenost je niža nego unatrag gotovo 40 godina”, rekao je ministar financija Nadhim Zahawi.

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here