Nokia i Telekom Srbija/MTEL verifikuju 600Gbit/s optičku mrežu dužu od 600km

96

Nokia je danas objavila uspješno testiranje brzine prenosa od 600Gbit/s na optičkimtransportnim mrežama Telekoma Srbija i MTEL-a, nadužini većoj od 600km, između Banja Luke iBeograda. Za test je korišćena oprema Nokia 1830 PSS (Photonic Service Switch), koju pokreće njegovPSE-Vs čipset, i postavljen je temelj za budući rast,čime bi se zadovoljile potrebe za malim kašnjenjemu saobraćaju viskog kapaciteta, koji omogućujetransport 100GE i 400GE servisa.

Pored konekcija dugog dometa od grada do grada, Telekom Srbija će instalisati familiju uređaja 1830 PSS (PSS-16 i PSS-8x) u dva nova regionalna prstena, da bi obezbijedila sljedeću generaciju mreža visokeskalabilnosti, zasnovanih na multipleksiranju po talasnimdužinama (WDM), za potrebe svojih rezidencijalnih iposlovnih korisnika.

Nicolas Almendr, VP, Europe Nokia Optical Networks, je rekao:Ponosni smo na naše stalnopartnerstvo sa Telekomom Srbija i podržavamo grupu u ostvarivanju njene strategije za održavanje vođstva natržištu telekomunikacionih servisa i sadržaja u regionuBalkana.

Izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija, DjordjeMarovic, i izvršni direktor za tehniku Mtela, Milan Aleksijevic, su rekli: “Nastavljamo da investiramo u najnoviju WDM tehnologiju da bismo našim korisnicimapružili usluge u rješavanju potrebe za većim porotokomsaobraćaja, zahtjeva za manjim kašnjenjem i agilnošćuu konfiguraciji saobraćaja.

U probnom periodu preko  postojeće OTN/DWDM mreže MTEL-Telekom Srbija, Nokia je demonstriralaprenos signala kapaciteta 600Gbit/s na dužini većoj od600km, koji se sastoji od 6 span-ova, preko C-FROADM čvorišta. Konfiguracijom signala preko 100GHz WDM kanala postojeće OTN/DWDM mreže, TelekomSrbija i MTEL će imati mogućnost da maksimalizujukapacitet, performanse, kao i operativnu efikasnost, pritom snižavajući TCO za transportnu mrežu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here