Cijena hiljadu kubika gasa u Evropi premašila 2.450 dolara

Cijena gasa u Evropi porasla je danas iznad 2.450 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 8. marta, prema podacima sa londonski ICE berze.

19

Od početka današnjeg trgovanja, cijena je skočila za više od 6 odsto, prenosi agencija Tas s.

Gas za septembarsku isporuku je ugovaran na holandskom TTF čvorištu po cijeni od 2.464 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 234,5 evra za megavat-sat (MWh), po trenutnom kursu dolara prema evru.

Gasprom je ranije danas saopštio da je njegov izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao za 34,7 odsto na 75,3 milijarde kubnih metara u periodu januar-jul 2022.

Gasovod Sjeverni tok 1, kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, radi od 27. jula sa oko 20 odsto kapaciteta zbog gašenja dvije gasne turbine. Jedna od turbina nalazi se u Njemačkoj, gdje je isporučena nakon remonta koji je Simens Enerdži obavio u Kanadi, a Gasprom je 25. jula saopštio da je zbog popravke motora prinuđen da isključi i drugu turbinu u kompresorskoj stanici Portovaja.

Shodno tome, samo jedna turbina je sada u radnom stanju. Pored toga, ukrajinski operator sistema za prenos gasa obustavio je tranzit gasa u Evropu preko stanice Sohranovka od 11. maja, pozivajući se na višu silu. Kao rezultat toga, Gasprom isporučuje Evropi gas preko Ukrajine samo preko gasne pumpne stanice Sudža, pošto ukrajinska strana odbija zahtjeve za pumpanje preko Sohranovke, navodi Tas s.

IZVORTas s
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here