Biden potpisao prijedlog zakona o proizvodnji mikročipova

Predsjednik SAD Joe Biden potpisao je prijedlog zakona o subvencijama od 52,7 milijardi dolara za američku proizvodnju mikročipova, da bi Amerika postala konkurentnija Kini na polju naučnih i tehnoloških dostignuća.

94
U.S. President Joe Biden signs the CHIPS and Science Act of 2022 during a ceremony on the South Lawn of the White House on Aug. 9, 2022, in Washington, D.C.
U.S. President Joe Biden signs the CHIPS and Science Act of 2022 during a ceremony on the South Lawn of the White House on Aug. 9, 2022, in Washington, D.C.

“Budućnost će imati oznaku `napravljeno u Americi`”, rekao je Biden i dodao da se ovakva investiciona mjera usvaja “jednom u generaciji”.

U ovom trenutku nije poznato kada će američko Ministarstvo trgovine sastaviti pravila za dodjeljivanje subvencija niti koliki je rok za odobravanje projekata, prenosi Srna.

Ceremoniji potpisivanja prijedloga zakona, koji je bio godinama u pripremi, prisustvovali su američki poslanici, uključujući pojedine republikance, kao i vodeći ljudi “Mikrona”, “Intela”, Lokhid Martina”, HP-a i AMD-a.

Bijela kuća je saopštila da će usvajanje prijedloga zakona podstaći nove investicije u mikročipove.

Američka administracija ukazala je da je “Mikron” objavio ulaganje od 40 milijardi dolara u proizvodnju memorijskih čipova, čime će udio SAD u ovom tržišnom segmentu biti povećan sa dva na deset odsto.

Kina je lobirala protiv prijedloga zakona o mikročipovima. Ambasada Kine u Washingtonu saopštila je da se Peking “čvrsto protivi” ovom prijedlogu koji podsjeća na “mentalitet Hladnog rata”.

IZVORDeutsche Welle
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here