Vlada SBK subvencionira privatna poduzeća s gotovo milijun KM

Gospodarstvo u Kantonu Središnja Bosna (SBK) u laganom je trendu oporavka, a na tom tragu Vlada SBK u četvrtak je usvojila nekoliko odluka o subvencijama privatnim poduzećima u ukupnoj vrijednosti od 962.788 KM.

76

Kako je kazao ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić (SDA), danas usvojenim odlukama, među ostalim, bit će otvoren prostor za generiranje 51 novog radnog mjesta.

“Po ovim odlukama u gospodarstvo će biti plasirano nešto manje od milijun KM, a ova sredstva su otvorila mogućnost subvencije novih zaposlenja. Osim toga, uradit ćemo subvenciju ukupno 731 neto plaće trenutno zaposlenih u 243 gospodarska subjekta. Po odlukama bit će subvencionirano ukupno 440.000 KM u 124 start up firme. Dakle, govorimo o gospodarskim subjektima registriranim u zadnje tri godine. Realizacijom ovih odluka imat ćemo značajan iskorak podršci gospodarstvu u kantonu”, rekao je Hrnjić.

Plan je, navodi ministar, subvencijama vratiti broj radnih mjesta iz drugog predpandemijskog mjeseca.

“Pratimo kretanja u gospodarstvu na području kantona, jedan od najvažnijih pokazatelja je kretanje broja zaposlenih i nezaposlenih. Tu definitivno imamo laganu uzlaznu crtu a treba nam još oko 300 radnih mjesta da se vratimo na stanje iz drugog predpandemijskog mjeseca. Imajući u vidu set odluka koje se očekuje da Vlada usvoji u narednom razdoblju po provedenim javnim pozivima planiramo podržati ukupno 303 nova radna mjesta. To su aplikanti izrazili kao potrebu. Dakle, možemo vidjeti jedan lagani ali siguran trend oporavka gospodarstva nakon pandemijske krize”, ocijenio je Hrnjić.

Posebna pažnja danas usvojenim odlukama usmjerena je industriji tekstila, kože i obuće, u kojoj na području kantona radi veliki broj radnika.

“Ako se sjetite covid krize, vidjet ćete da je upravo ova industrija, zajedno s ugostiteljstvom, bila segment gospodarstva koji je najosjetljiviji i biva prvi pogođen bilo kojom kriznom situacijom. Riječ je o niskoakumulativnoj grani gospodarstva i zbog toga zavrjeđuje našu pažnju, posebno što ona zapošljava oko 5.000 radnika na području kantona”, ustvrdio je ministar.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here