Naslovnica Vijesti EU Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u junu

Ukrajinski izvoz žitarica gotovo prepolovljen u junu

Ukrajina je u prva 22 dana juna izvezla 1,11 miliona tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci ministarstva poljoprivrede.

47

Izvezeno je 978.000 tona kukuruza, 104.000 tona pšenice i 24.000 tona ječma, pokazali su podaci.

Prije početka ruske invazije 24. februara Ukrajina je izvozila šest miliona tona žitarica mjesečno, uglavnom preko luka na Crnom moru.

Sada su ih prisiljeni izvoziti vozom preko zapadne granice ili preko malih riječnih luka na Dunavu. U takvim uvjetima izvoz je u maju pao na oko 1,7 miliona tona, navodi Reuters.

 

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij izjavio je prošle sedmice da bi izvoz u junu mogao porasti na dva miliona tona, maksimum moguć u transportu kopnom.

“Dinamika je pozitivna, ali dva miliona tona maksimum je koji postojeća infrastruktura kopnenih ruta dopušta”, izjavio je Visockij za državnu televiziju.

Preko luka na Crnom moru može se izvoziti pet miliona tona, napomenuo je ukrajinski dužnosnik.

Zapadni dužnosnici optužuju Rusiju da blokira ukrajinski izvoz i koristi hranu kao oružje. Moskva otklanja odgovornost i tvrdi da Ukrajina ne može izvoziti hranu preko Crnog mora budući da je postavila mine.

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here