Prenosive tablice u BiH se još ne izdaju, auto-kuće i vozači primorani da krše zakon

Ukoliko kupujete automobil na autoplacu u BiH i odlučite ga probati na putu bićete primorani da kršite zakon zbog vožnje neregistrovanog vozila jer primjena prenosivih tablica još nije zaživjela, a probne tablice se dugo čekaju.

4360
– Iako je prošlo pet godina od donošenja zakona, prenosive tablice u BiH se još ne izdaju
– Autokuće: Ne postoji način da testiramo vozilo, a da je to u skladu sa zakonom

 

Ukoliko kupujete automobil na autoplacu u BiH i odlučite ga probati na putu bićete primorani da kršite zakon zbog vožnje neregistrovanog vozila jer primjena prenosivih tablica još nije zaživjela, a probne tablice se dugo čekaju.

Pritom, izdavanje probnih tablica je moguće samo jednom u toku godine za jedno vozilo pa prodavci četvorotočkaša muku muče kako kupcu da omoguće da testira auto prije kupovine.

S druge strane, kupci su osuđeni da kupuju “mačka u vreći” jer ne postoji način da probaju vozilo, a da je to u skladu sa zakonom i da policija to ne sankcioniše.

Inače, još prije pet godina Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u BiH, predviđeno je uvođenje prenosivih tablica čime bi se ubrzala trgovina automobilima.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja tada su ovu novinu pravdali time da će potencijalni kupci moći u svakom trenutku da isprobaju vozilo, a da ne čekaju po nekoliko sati izdavanje probnih tablica, što bi ujedno i vlasnicima autosalona olakšalo poslovanje.

Međutim, iako je prošlo pet godina od donošenja zakona, prenosive tablice još se ne izdaju, a nadležne institucije prebacuju lopticu jedna na drugu.

Zbog toga se prodavci automobila iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta žale da im ovakva situacija utiče na poslovanje i koči prodaju vozila.

Pisali ministarstvu deset puta

Trgovci automobilima su se više puta obraćali nadležnima sa pitanjem zašto ne mogu dobiti prenosive tablice, iako su one predviđene zakonom, međutim, konkretan odgovor nisu dobili.

“Ministarstvu komunikacija i transporta BiH smo se obratili sigurno deset puta, a od svega toga dobili jedan e-mail kao odgovor i jedan telefonski poziv gdje smo ‘napadnuti’ zbog čega prozivamo ministarstvo. Kazali su i da nemaju vremena da odgovore na naša pitanja i da oni nisu krivi, jer po njihovom nema nikakve smetnje za izdavanje prenosivih tablica”, kažu za CAPITAL iz auto-kuće AutoLider iz Brčkog, a dostavili su nam i odgovor pomenutog Ministarstva u kojem se navodi da je u proceduri izmjena pravilnika i da ne postoji razlog da se ne izdaju prenosive tablice.

Iz brčanske autokuće navode da nadležne službe za izdavanje tablica (Odjeljenje za javni registar u Brčko distriktu i Policijske stanice u RS i FBiH) nemaju informacije o cijenama za izdavanje prenosivih tablica, dok u ministarstvu tvrde da ukoliko ne piše drugačije, cijena treba biti ista kao i za ostale tablice.

“Kontaktirali smo i agenciju IDDEEA (Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine), od koje smo dobili informacije da su oni uputili nacrt pravilnika sa svim cijenama i nejasnoćama o izdavanju prenosivih tablica, ali da Ministarstvo komunikacija i transporta nije za sada dalo pozitivan odgovor na isti”, navode iz AutoLidera.

Kako kupac da proba automobil?

Sasvim je jasno da prodavci prilikom uvoza moraju nakon provoznog carinjenja sa kamiona vozilo istovariti i odvesti na homologaciju, a zatim i na završno carinjenje.

Nakon toga, vozilo dolazi kod njih, a veoma često treba da ide na servis ili probnu vožnju.

“Ne postoji način da probamo vozilo, a da je to u skladu sa zakonom i da policija to ne sankcioniše. Zbog neizdavanja prenosivih tablica na cesti često imamo kretanje neregistrovanih vozila. Izdavanje probnih tablica je moguće samo jednom u toku godine za jedno vozilo. Dakle, ukoliko je jedan potencijalni kupac otišao po probne tablice da proba vozilo ili ukoliko smo mi izvadili za naše potrebe oko vozila probne tablice, krajnji kupac ne može koristiti te tablice i on vozilo mora voziti na šlep službi do svog odredišta”, navode iz AutoLidera.

Takođe, kažu da je neshvatljivo da kupci moraju čekati do kraja radnog vremena izdavanje probnih tablica, iako zahtjev predaju ujutro u 10 ili 11 časova.

“U Brčkom izdavanje tablica vrši Odjeljenje za javni registar Vlade Brčko distrikta gdje smo se nekoliko puta obraćali za izdavanje istih, ali smo uvijek dobili negativan odgovor”, navode iz brčanskog autoplaca.

“Dajte nam makar jednu tablicu”

Iz banjalučkog autoplaca FokusAuto kažu da se ni u Republici Srpskoj zakon još ne primjenjuje kada su u pitanju prenosive tablice, ali i da nisu optimistični da će se uskoro nešto riješiti.

“Samo jednu tablicu da nam odobre i neka naplate koliko hoće”, kažu iz FokusAuta.

Sve ovo otežava im prodaju automobila jer svaki put da bi registrovali prodati automobil moraju vozilo šlep-službom voziti na tehnički pregled.

Pritom, često se dešava da nabavljeni automobil ne mogu prodati jer kupac ne može da proba vozilo.

“Cipele probate tri puta prije nego što ih kupite ”, kažu iz ove autokuće.

Predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH rekao je za CAPITAL  da zakon koji reguliše korišćenje prenosivih tablica nije zaživio jer se ne nalazi u pravilnicima MUP-ova u BiH i osiguravajućih kuća.

“Primjena prenosivih tablica omogućila bi nama koji se bavimo prodajom auta da damo svakom klijentu da testira auto prije nego što ga kupi i da lakše odvezemo auto na tehnički pregled prije registracije”, rekao je Muratović.

Predsjednik Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Bojan Popović rekao nam je da je izrada pravilnika za primjenu prenosivih tablica u proceduri u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima trenutno na tome rade Agencija za osiguranje RS i Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

Portal CAPITAL uputio je upit MUP-u Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, Agenciji za osiguranje Republike Srpske i Ministarstvu komunikacija i transporta BiH  zašto se prenosive tablice još uvijek ne izdaju,  iako su predviđene zakonom, međutim, odgovor iz ovih institucija nismo dobili.

Šta su prenosive tablice i šta kaže zakon?

Prenosive tablice su već odavno praksa u zemljama EU, a u BiH su predviđene su Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u BiH, koji je stupio na snagu prije pet godina.

Jedna od najvažnijih izmjena koje ovaj zakon uređuje je uvođenje prenosivih tablica koje se koriste isključivo na teritoriji BiH za vozila koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta čuvanja, nadogradnje i za vozila kojima se obavlja probna vožnja.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović je prošle godine u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova RS i FBiH i policijom Brčko distrikta donio Pravilnik o dopunama pravilnika o registrovanju vozila.

U Pravilniku, koji možete pogledati na OVOM LINKU, jasno se navodi da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica – preduzetnika.

Nadležno tijelo, potom, postupajući po zahtjevu za izdavanje prenosivih tablica, donosi rješenje kojim odobrava izdavanje prenosivih tablica u skladu sa registrovanom djelatnošću podnosioca zahtjeva.

Zatim se, kako stoji u pravilniku, bliže uređuju uslovi korišćenja prenosivih tablica, broj odobrenih parova prenosivih tablica sa registarskim oznakama, serijski broj/brojevi dodijeljenih knjižica potvrda o korištenju prenosivih tablica, kao i iznos utvrđene naknade za korištenje prenosivih tablica.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here