MI-BOSPO podržao projekat “Kreativnim razmišljanjem do preduzetništva žena”

Ekonomsko osnaživanje žena i razvoj preduzetništva žena u Republici Srpskoj, i Bosni i Hercegovini, jedan je od strateških i primarnih ciljeva Gender akcionog plana BiH 2018 – 2022

122

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, prva mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini, svoju društvenu odgovornost pokazuje kroz mnogo različitih aktivnosti, a jedna od njih jeste sponzorstvo projekta „Kreativnim razmišljanjem do preduzetništva žena“ koji sprovodi Gender centar Republike Srpske u saradnji sa “i-Platform – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine”. Projekat je podržan i od strane EFSE Entrepreneurship Academy. U projektu učestvuje i Ministarstvo privrede i preduzetništva RS.

“Radi se o veoma važnom projektu koji ima za cilj da se kroz učenje i primjenu inovativnog metoda razvoja poslovnih  ideja – „Design Thinking” osnaže i pripreme žene sa poduzetničkim duhom kako bi razvile i pokrenule vlastiti biznis. Ekonomsko osnaživanje žena i razvoj preduzetništva žena u Republici Srpskoj, i Bosni i Hercegovini, jedan je od strateških i primarnih ciljeva Gender akcionog plana BiH 2018 – 2022, kao i Strategije razvoja preduzetništva žena u Republici Srpskoj 2019 – 2023, te je iz tog razloga nastala ideja za implementacijom ovakvog projekta”, izjavila je Mirjana Lukač, direktorica Gender Centra Vlade Republike Srpske.

U  okviru  projekta, u periodu od 30.05. do 02.06.2022 Banja Luka je bila mjesto održavanja besplatne obuke za 30 žena koje žele da se bave poduzetništvom.

“MI-BOSPO u poduzetništvu žena vidi veoma veliki potencijal, vrlo rado smo prihvatili saradnju sa Gender Centrom i odazvali se pozivu da podržimo projekat.  Vjerujemo da će po okončanju radionica, polaznice obuke steći nova znanja, naučiti savremene metode vođenja biznisa, te da će zahvaljujući stečenom znanju njihovi biznisi krenuti uzlaznom putanjom. MI-BOSPO je uvijek tu da podrži poslovne ideje i veoma dobrom kreditnom ponudom upravo za žene”, poručio je Safet Husić, direktor MKF MI-BOSPO.

Obuku su vodili konsultanti iz Švicarske, Angela Haas, certifikovani međunarodni konsultant u oblasti primjene “Design thinking“ metode i Milijana Mršić, psiholog za razvoj ljudskih potencijala. Pored konsultanata, polaznicama obuke, obratile su se i uspješne ostvarene poduzetnice Božana Ćorda i Slađana Trivić Stanić koje su sa prisutnima nesebično dijelile svoja iskustva i govorile o svom putu do uspjeha. Po završetku obuke, sve polaznice će imati priliku da apliciraju za bespovratna finansijska sredstva, koja će biti dodijeljena za tri najbolje ideje. Važno je spomenuti da će nagrađenim polaznicama biti pružena i tromjesečna mentorska podrška u cilju pružanja cjelokupne podrške na samom početku njihovog poslovnog poduhvata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here