Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto

Nešto veći pad od očekivanog uslijedio je nakon što je BDP naglo poskočio za 6,9 posto u posljednjem tromjesječju 2021. godine

43
Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Prethodna procjena pokazala je njegov pad od 1,4 posto, a analitičari su očekivali revidirani pad od 1,3 posto.

Nešto veći pad od očekivanog uslijedio je nakon što je BDP naglo poskočio za 6,9 posto u posljednjem tromjesečju 2021.godine.

U odvojenom izvještaju je američko Ministarstvo rada, nakon što je u prethodnoj sedmici izvijestilo o najvećem broju novih zahtjeva za naknade nezaposlenima u SAD-u u posljednja gotovo četiri mjeseca, u četvrtak objavilo da su zahtjevi za naknadama u sedmici do 21. msjs pali više od očekivanog .

Broj novih naknada pao je na 210 hiljada, što je smanjenje za 8.000 u odnosu na nerevidiranu razinu od 218 tisuća iz prethodne sedmice. Ekonomisti su očekivali skromnije smanjenje novih zahtjeva za nezaposlene na 215hiljada..

U međuvremenu je Ministarstvo rada saopćilo je da je četverotjedni prosjek novih naknada porastao na 206.750, što je povećanje za 7.250 u odnosu na prošlosedmični nerevidirani prosjek od 199.500 zahtjeva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here