Ovo su bizarna pravila Maska za zaposlene u Tesli

Zabranjeno je da se zove hitna pomoć

105
Tesla

Svaki član Teslinog tima mora da slijedi pravila Ilona Maska, jednog od osnivača. Pravila su pravila, pa makar bila i bizarna. Ipak su Maskova.

 

Jedna od najvećih i uglednijih automobilskih kuća Tesla zaključno sa prošlom 2021. godinom na spisku zaposlenih broji zamalo pa 100.000 ljudi. Kompaniju su prije 18 godina osnovali dvojica inžinjera Martin Eberhard i Mark Tarpening, a godinu dana po osnivanju priključio im se Ilon Mask, da bi postao predsjednik 2008.

Za neke “dar sa neba, planetarni genije”, za druge “ekscentrični milijarder”, Mask u svakom slučaju važi za poslovnog osobenjaka i inovatora. Ako je vjerovati Forbes-u i sličnim medijima, Mask je na čelu garde najbogatijih ljudi svijeta. To je ono što je dostupno javnosti i zbog čega mnogi o njemu govore s poštovanjem. Svaka se Maskova riječ čita sa posebnom pažnjom, a kape su u njegovu čast odavno skinuli mnogi željni poslovnog uspjeha.

To je jedna strana medalje velikog Maska. Postoji i druga, uglavnom bizarna.

Pravila Maska i druga strana medalje

Ta druga strana medalje je teško dostupna javnosti prije svega jer Tesla i Mask svojim zaposlenima nude na potpis posebne ugovore o povjerenju. To je jedan od razloga što insajderske informacije iz same kompanije ostaju u kompaniji gdje im je i mjesto po mišljenju glavnog.

Ali, desi se da poneki mejl koji Mask pošalje na elektronske adrese svom timu “iscuri” i dospije u javnost. Ovo dođe nešto kao medijska poslastica koja posebno ne raduje Maskove obožavoce i sljedbenike.

Portal Hotcars, specijalizovan za autoindustriju, prije nekoliko dana je objavio pravila za zaposlene u Tesli. Kako su naveli, Mask je povremeno inspirisan i pošalje svojim zaposlenima mejl sa nekim od novih zabrana ponašanja. Šta je sada aktuelno i šta Mask zabranjuje svojim zaposlenima?

Žargon ne dolazi u obzir

U mejlu iz maja 2010, kako navode iz Hotcars, Mask je strogo zabranio zaposlenima da u komunikaciji koriste žargon i akronime. „Akronimi su glupost. Niko ne može da zapamti te silne riječi i mnogi sjede i šute na sastancima jer ne žele da ispadnu glupi“, pisalo je u mejlu kao Maskovo obrazloženje.

Udruživanja su strogo zabranjena

“Ako nekome padne na pamet da se udruži sa kolegama i osnuje neku vrstu udruženja ili sindikata, sačkat će ga sankcije i otkaz. Nema pregovora.”

Nema popusta

Ako imate želju da se jednog dana pridružite Teslinom timu, nećete dobiti popust na kupovinog automobila. Dok druge kompanije popustima privlače zaposlene da promovišu proizvode na kojima rade, Mask strogo zabranjuje.

Veliki i česti sastanci?

Veliki i česti sastanci su zabranjeni. Mask je ovu odluku obrazložio mišljenjem da su veliki sastanci mrlje svake kompanije i da vremenom postaju sve gori. Kao firma Tesla veoma cijeni dobro upravljanje vremenom i zato su sastanci dozvoljeni samo ukoliko je tema hitna. Predsjednik misli da zaposleni treba da se bave proizvodnjom, a ne “sastančenjem”.

Posao ne smije da stane

Tesla ne gasi svoje pogone. Nikada. Posao ne smije da stane po naređenju Ilona Maska, ni jedan segment.

Zabranjeno je da se zove hitna pomoć

Iako je broj povreda zaposlenih u Tesli na visokom nivou, Mask je zabranio zaposlenima koji rade na klinici u samoj kompaniji da zovu hitnu pomoć. Ako je zaposleni lakše povrijeđen, odmah se vraća na liniju.

Izostajanje se ne prašta

Bez obzira da li član Tesla ekipe ima privatnih problema, porodičnih obaveza ili mu je neophodan slobodan dan iz zdravstvenih razloga, izostajanje sa posla Mask ne prašta. Sve se bilježi – kada ko dolazi na posao, kada odlazi, koliko se i zašto liječio. Sve su to nedostaci zaposlenih i pišu mu se kao potencijalni razlozi za otkaz. Previše ovakvih nedostataka sigurno vode ka otkazu.

Slijedite pravila i zdrav razum?

Ovo je prilično zbujuće pravilo. Mask je izdao na stotine uputstava po kojima zaposleni moraju da se ponašaju, a sa druge strane poziva ih da slušaju zdrav razum. To znači da treba da odaberu bolje rješenje ako primijete da pravilo dovodi do kontraefekta. Ipak, još se nije čulo da je bilo ko u Tesli ostao bez sankcija ukoliko nije slijedio pravilo propisano velikim Maskom.

IZVORBonitet.com
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here