Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane za kriptovalute

Ogroman porast tržišne kapitalizacije stablecoina – trideseterostruko povećanje od početka 2020. – uticao je na cijene kriptovaluta.

56
kripto

Bitcoin je pao za 40% od marta, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvještaju od 12. maja.

 

“Područja kriptovalute s povećanom polugom, kao što su decentralizovane finansije (DeFi) i stablecoini podržani kriptovalutom, doživljavaju masovne likvidacije, jer postaje jasnije da se svim povišenim cijenama trgovalo na spekulacijama, uz ograničenu stvarnu potražnju korisnika”, navode analitičari. napisala je Sheena Shah.

Nezamjenjivi tokeni (NFT) i digitalno zemljište bili su podložni mnogim špekulacijama i prilivima, navodi se u izvještaju, dodajući da je razlog zašto je većina ljudi kupila ovu imovinu temeljio na očekivanju da će ih drugi kupac htjeti da kupi po višoj cijeni u dolarima. NFT-ovi su digitalna imovina na blockchainu koja predstavlja vlasništvo nad virtualnim ili fizičkim predmetima i može se prodati ili trgovati.

Banka napominje da, iako se na kripto tržištima loše trguje od novembra, bila su šokirana kolapsom trećeg najvećeg stabilnog coina terraUSD (UST) posljednjih dana.

Stablecoini s kriptovalutom postali su važan dio poluge izgrađene unutar DeFi ekosustava, kaže se u bilješci, dodajući da je ovaj događaj doveo do povećane nesigurnosti i nestabilnosti što je rezultiralo “širom novom procjenom gdje bi mnoge cijene kriptovaluta trebale trgovati.”

DeFi je krovni izraz koji se koristi za kreditiranje, trgovanje i druge finansijske aktivnosti koje se sprovode na blockchainu, bez tradicionalnih posrednika.

Područja kripto tržišta s najspekulativnijim i najzaslužnijima sada su u fokusu dok kamatne stope rastu na globalnom nivou, a američke Federalne rezerve uklanjaju likvidnost, dodaje se u bilješci.

Ogroman porast tržišne kapitalizacije stablecoina – trideseterostruko povećanje od početka 2020. – takođe je uticao na cijene kriptovaluta, budući da su stabilni coini bili odgovorni za pružanje velike likvidnosti i finansijske poluge, navodi banka u bilješci.

Morgan Stanley kaže da se njegovi klijenti pitaju predstavlja li veliki pad cijena kriptovaluta i depegging stablecoina “sistemski rizik za šira finansijska tržišta”.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here