Kako ostati hrabar u kriznim situacijama

Hrabrost u izvanrednim situacijama

61
hrabar Sebastian Steudnter, Big Wave Surfer, am Strand von Nazaré, Portugal
Sebastian Steudnter, Big Wave Surfer, am Strand von Nazaré, Portugal
Prvobitno pandemija, sada rat u Ukrajini i svjetska kriza: Strah dominira životima mnogih ljudi.
Sportista u ekstremnoj kategoriji i neki od najviših rukovoditelja uspješnih kompanija, opisuju kako pronalaze način da ostanu hrabri u izvanrednim situacijama.

Sebastian Steudtner, jedan od najboljih svjetskih surfera, nakon višemjesečne pauze radi slomljenog stopala, napokon se vraća na svoj surf-board. Veliki valovi bacaju Atlantik na kopno Nazaréa, 120 kilometara sjeverno od Lisabona. Kada je vrijeme olujno, na ovom mjestu su najveći valovi na svijetu. 36-godišnj Nijemac uzdiže se brzinom od 80 kilometara na sat na vodene planine visoke 25 metara. Ako napravi pogrešku, istog trena ga potapa more. Strah uvijek postoji na surfu.
A
„Ako padnete, u potpunosti izgubite orijentaciju, padate kroz vazdušni džep, vrtite se nekontrolisano poput teniske loptice u mašini za veš. Voda vas vuče prema dolje i ne znate kada ili gdje ili val koje jačine će vas ponovo izvući na površinu. Neizvjesno je da li je sljedeći val vrlo blizu ili ne, te da li ćete se uspjeti izboriti sa njim i ostati na površini. Ovo je jedna uobičajena scena u Nazaréu.” Sebastian ne može biti siguran hoće li preživjeti.
A
U takvim ekstremnim situacijama Sebastian uopšte ne reagira dok snaga mora ne opadne. Sve ostalo je rasipanje i gubitak energije.
A
Drugi veliki val slijedi nakon prvog velikog vala, a nakon vala pandemije u Europi su uslijedile ruske bombe i projektili. Strah je postao trajno stanje, a hrabrost i povjerenje, koji su inače karakteristični za vrhunske poslovne ljude, postaje rijetkost.
A
A
Uprava kompanije Pfeifer Langen, koja se bavi proizvodnjom šećera sa sjedištem u Kölnu (skoro 900 miliona eura prihoda), je zabrinuta zbog svojih uskih saradnika iz Ukrajine. Voditeljica komunikacija, Britta Schumacher, rekla je: „U ovom trenutku ne možemo ništa učiniti, to je grozno. Vrlo nam je teško zbog kolega.” Situacija je toliko zbunjujuća i stalno se mijenja da je uopšte ne moguće procijeniti šta će se dogoditi sa tvornicama Radechiv, Chortkiv, Sbarash, Kosowa i Khorostkiv.
Uprava ove kompanije je nemoćna, kao što je surfer Steudtner ispod vala. „Možemo planirati samo iz dana u dan i istodobno se nadati da ćemo u skorije vrijeme koordinirano sa našim kolegama iz Ukrajine nastaviti proizvodnju”, izjavila je Schumacher. Kompanija Pfeifer Langen hrabro nastavlja dalje u potrazi za rješenjima.
A
Rainer Mausfeld (72) prominentni profesor psihologije na Sveučilištu u Kielu i autor bestselera Fear and Power” (Strah i moć), kaže da upravo strah može biti pravo rješenje jer se „naš cijeli psihološki sistem i cijeli organizam stavljaju u službu nošenja s uzrokom koji izaziva strah.” Ovo izaziva najveću koncentraciju i maksimalnu snagu. No koliko dugo možete ostati pribrani i kako možete biti hrabri?
A
Opseg anksioznosti širok je i izuzetno subjektivan. Mausfeld ga definira kao akutni osjećaj nepredvidivosti osobne budućnosti. Strah od postojanja ili letenja, strah od neuspjeha ili paukova, strah od ispoljavanja osjećanja, od ljutitih kolega, od šefa, uod propusta ili od toga da bude zapostavljeni zbog kulturnih i društvenih promjena. Čovjeku teško pada kada se nešto važno toliko brzo mijenja, a svjedoci smo da je neupitno da se svijet i sve pojave na našoj planeti, ali i izvan kao i unutar nje, iznimno brzo mijenjaju.
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here