Mostar zabranio rad trgovina nedjeljom

Nakon šest mjeseci će se raditi analiza odluke i vidjeti postoje li potrebe za doradom

104

Mostar je od 17. aprila službeno postao prvi i jedini veći grad u BiH u kojem je trgovinama zabranjen rad nedjeljom. Onima koji se ne budu pridržavali te odredbe, a nisu prema posebnoj odluci Grada Mostara dobili odobrenje za rad, propisana je novčana kazna do 3000 konvertibilnih maraka.

Trgovine su danas redom zatvorene s istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedjeljom objekt ne radi. Odluka je izazvala podijeljene reakcije građana.

Iako je zabrana rada nedjeljom stupila na snagu, postoje iznimke jer je odlukom Grada Mostara definirano da trgovine mogu raditi nedjeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezne neki drugi dan u tjednu biti zatvorene.

Tu mogućnost iskoristio je šoping-centar Plaza na Bišću Polju. Centar će raditi nedjeljom, a ponedjeljkom će biti zatvoren.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da zabrana rada nedjeljom ima za cilj omogućiti svim građanima da nedjelju provedu u krugu porodice. Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio, ostavljena je mogućnost da trgovine koje odluče raditi nedjeljom moraju svoje objekte zatvoriti neki drugi dan.

“Mi smo prvi grad ove veličine koji je donio takvu odluku i zahvalan sam Gradskom vijeću da smo takvu odluku uspjeli donijeti. Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan u tjednu kada ne radimo. S obzirom na to da blagodarimo zapadne običaje i da smo u srcu Europe, nedjelja je primjeren dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora jer nam tada djeca ne idu u školu i zbog svega što je vezano za vikend”, kazao je mostarski gradonačelnik.

Kaže da je “feedback” radnika iz trgovina i sindikata pozitivan i da su sretni zbog uvođenja zabrane. “Masa ljudi nam se javlja i zadovoljni su da je takva odluka donesena. Ja mislim da će to biti jedna uspješna priča”, zaključio je mostarski gradonačelnik.

Odluka je na snazi i ima svoje kaznene odredbe već od danas, a nakon šest mjeseci će se raditi analiza odluke i vidjeti postoje li eventualno potrebe za doradom te odluke.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here