Šta nas čeka na dinamičnom tržištu prirodnog plina?

Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin, 37. po redu, održat će se od 11. do 13. 05. 2022. u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji. Međunarodna plinska konferencija i izložba u Opatiji, u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi.

77

Na Konferenciji se očekuje učešće nekoliko stotina priznatih stručnjaka za plin i energetiku iz više od 20 zemalja, 50-ak uglednih predavača i 30-ak izlagača. Zanimljiv program konferencije obuhvatit će 10 aktualnih tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i postersku sekciju.

Cilj ove konferencije je osigurati prihvaćanje ključne uloge prirodnog plina kao drugog, pouzdanog i čistog stupa energetske tranzicije, uz obnovljive izvore. Andrea Stegher, budući predsjednik Međunarodne plinske unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. te trenutačni dopredsjednik IGU-a (od 2021. do 2025.), govorit će o trendovima rekordno visokih cijena plina u Europi i mjerama koje poduzimaju države članice EU-a te očekivanim kretanjima na globalnom tržištu plina u budućem razdoblju.

Torben Brabo, predsjednik udruge Gas Infrastructure Europe (GIE), održat će predavanje o partnerstvu plinske infrastrukture s obnovljivim i niskougljičnim molekulama, o regulativi umješavanja vodika u mreže prirodnog plina, kao i o mrežama čistog vodika te izložiti primjere konkretnih vodikovih koridora u regiji. Savjetnica za politiku udruge Gas Infrastructure Europe (GIE) Mathilde Blanchard govorit će o repozicioniranju plinskih infrastrukturnih kompanija u kontekstu europskoga Zelenog plana i paketa Spremni za 55 posto, koje će za prijelaz na zelenija goriva trebati nove vještine i talente. Za mlade stručnjake ovo je prilika da budu pokretači promjena i da se društveno angažiraju. Ove godine organizatori su pružili priliku studentima sa tehničkih i drugih fakulteta iz Hrvatske da prijave radove i predstave svoje talente izlaganjem najkvalitetnijih stručnih radova iz područja prirodnog plina.

Slijedit će nekoliko zanimljivih predavanja o utjecaju strategije EU-a za smanjenje emisija metana na sektor prirodnog plina te izazovima i mogućnostima dekarbonizacije budućeg lanca vrijednosti prirodnog plina. Važan dio skorašnjeg skupa bit će prezentacije stručnih radova o primjeni pametnih tehnologija, inovacijama i digitalnoj transformaciji u plinskom sektoru. Bit će prezentirani i radovi o razvojnim potencijalima terminala za ukapljeni prirodni plin i njihovoj  ulozi u budućoj plinskoj infrastrukturi Europe i osiguranju pouzdanosti opskrbe.

Bit će govora o razvoju održivoga prometnog sustava s pogonom na stlačeni prirodni plin, ukapljeni prirodni plin i ukapljeni naftni plin. Brojni stručnjaci prikazat će radove o problematici transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog plina s obzirom na osiguranje učinkovitog, pouzdanog i niskougljičnoga plinskog sustava. Peter Kristensen, predsjednik projekta Ready4H2, predstavit će projekt H2 i spremnost europskih distributera prirodnog plina za umješavanje vodika.

Brojni izlagači iz zemlje i inozemstva predstavit će napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku na izložbi plinske opreme i tehnologije. Ciljane tematske cjeline i priznati govornici odlike su skupa što spaja znanost, struku i poslovne subjekte koji aktivno sudjeluju u plinskom gospodarstvu.

OSIGURAJTE SVOJE MJESTO U OPATIJI NA VRIJEME!

Poveznica za prijavu i preliminarni program dostupni su na https://susret.hsup.hr

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here