Populizam na oblovini

(...ili zašto zabraniti izvoz oblovine koja čini ukupno dva posto izvoza drvoprerađivačkog sektora BiH)

191
Delić

Vama je, dragi moji, jednako kao i meni poznato da predizborno vrijeme znači poplavu populističkih poteza, inicijativa, prijedloga. No, nekako mi se čini da je ove godine počelo ranije nego inače, a gotovo svaki dan svjedočimo bombastičnim, populističkim najavama ove ili one inicijative koja će nam, eto, spasiti privredu, zaustaviti odlazak mladih perspektivnih kadrova iz zemlje etc. etc.

Populističke inicijative se prepoznaju po tome što dobro zvuče, ali iza njih ne stoji nikakva ozbiljna stručna analiza ili argumenti.

Jedna u nizu takvih populističkih inicijativa koje „dobro zvuče, ali ništa ne znače“, jeste odluka o zabrani izvoza oblovine iz Bosne i Hercegovine do kraja godine. Inicijativa i odluka dolazi iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, čiji ministar gotovo četiri godine nerada i nebrige za ekonomiju BiH, nastoji nadoknaditi u „sudijskom vremenu“. Treba li podsjetiti da je država BiH jedina država u svijetu koja nije donijela niti jednu mjeru kojom bi se ublažio negativan uticaj pandemije COVID-19 na privredu zemlje. Prijedloga je bilo, ali su uglavnom odbijani od strane političara koji dolaze iz redova stranke kojoj pripada i dotični ministar.

Kako mu je propala ideja da skokne do Kine i potpiše nekakav međudržavni sporazum, bez prethodnih (obaveznih) konsultacija sa drugim institucijama države BiH, ministar je reciklirao prijedlog prethodnog ministra o zabrani izvoza oblovine iz BiH.

E, sada, nije da prijedlog ne zvuči dobro (uz njega ide priča da su proizvođači namještaja ugroženi nedostatkom sirovine itd.), ALI…

Nesporna je činjenica da je drvna industrija BiH jedna od najpotentnijih, da izvoz (naročito namještaja) raste iz godine u godinu, ALI…

Upravo u izvozu je „kvaka“. Naime, prema zvaničnim podacima nadležnih institucija u odnosu na ukupan izvoz drvoprerađivačkog sektora u BiH, izvoz oblovine čini 2 (slovima DVA) posto. Odluka bi se, naime, odnosila na oblovinu, ali ne na drvne sortimente sa niskim stepenom obrade (izvoz daske, npr.)

Da ozbiljno brine (kako ne brine) o bh. ekonomiji i izvozu, ministar je mogao pozvati na razgovor stručnjake i njih upitati za mišljenje kako riješiti pitanje izvoza drvnih sortimenata iz BiH i osigurati neophodnu sirovinu za proizvođače. Da jeste, kao što nije, mogao je čuti argumentima potkrijepljen prijedlog o uvođenju izvoznih taksi na drvne sortimente, na način da se na izvoz sa najnižim stepenom obrade plaća najveća, a na one sa najvišim stepenom obrade najniža taksa.

U svakom slučaju, čini se da nisu svi trupci u šumi…

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here