BH SELO sa 150 domaćinstva u užem izboru za BIH GREEN AWARDS 2022.

Domaćinstva uključena u BH SELO su posvećena očuvanje životne sredine kroz uređenje dvorišta, izletišta, postavljanje kanti ili kontejnera za odlaganje smeća, očuvanje rijeka i  jezera kao prirodnih vodnih bogatstava.

83

Neformalna grupa BH SELO ušla je u uži izbor u sklopu kampanje “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2022.

Povodom  Svjetskog dana šuma i  Svjetskog dana voda, Unija za održivi povratak i integracije u BiH poziva na podršku domaćinstvima u okviru grupe BH SELO, koja obuhvata 150 domaćinstava u 17 gradova u BiH: Foča, Foča Ustikolina, Teslić, Travnik, Kneževo, Trebinje, Ravno, Tešanj, Jajce, Konjic, Mrkonjić Grad, Ključ, Kiseljak, Jablanica, Doboj, Kakanj i Doboj Jug.

“Neformalna grupa domaćinstava u okviru BH SELO nastoji da unaprijedi ruralna područja za očuvanje čiste životne sredine, zelene ekonomije.  Kroz BH SELO se nastoji motivisati i podržati što više osoba, koje žive u ruralnim sredinama, da se organizovano bave agrarnim aktivnostima kao i očuvanjem životne sredine. Također, BH SELO nastoji promovisati organsku proizvodnju, koristeći vlastite poljoprivredne resurse ljudi koji žive u ruralnim sredinama”,navode iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH u okviru koje je nastala grupa BH SELO.

Domaćinstva uključena u BH SELO su posvećena očuvanje životne sredine kroz uređenje dvorišta, izletišta, postavljanje kanti ili kontejnera za odlaganje smeća, očuvanje rijeka i  jezera kao prirodnih vodnih bogatstava.

Domaćinstva, koja obuhvata BH SELO, u svojim mjestima učestvuju u organizovanim akcijama na čišćenju okoline  uklanjajući razne deponije smeća, popravljaju puteve, organizuju ogledna predavanja o zaštiti okoline i zraka, obuke o sadnji voća i povrća uz primjenu agrotrehničkih mjera, označavanjem puteva za šetnju kao i biciklističkih staza i kvadova, upotrebi solarne energije, čišćenje rijeka i jezera, pošumljavanje okoline, izrada fasada s primjenom ekoloških boja. Primjere ovakve prakse moguće je naći u Tešnju, Konjicu, Jablanici, Ravnom, Trebinju i drugim gradovima.

Neformalna grupa BH SELO se pridržava svih mjera zaštite okoline koja za cilj ima djelovanje na području cijele BiH kroz povećanje svijesti građana da se uključe u sve aktivnosti koje promovišu zaštitu i očuvanje životne sredine.

Glasanje se vrši u osam kategorija, a BH SELO se nalazi u zadnjoj, osmoj kategoriji pod nazivom “Neformalna grupa u okviru BH SELO”, na linku: https://crp.org.ba/sampioni-zastite-prirode-2022/neformalna-grupa-u-okviru-bh-selo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here