Turistički promo video iz BiH osvojio prvo mjesto na prestižnom festivalu filma u Japanu

Organizatori Festivala ocijenili su nagrađeni turistički video Roberta Dacešina veoma visokim ocjenama i prenijeli ambasadoru svoje divljenje prema turističkim atrakcijama i prirodnim ljepotama naše zemlje, saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

99

Turistički promotivni video „Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu“, banjalučanina Roberta Dacešina, avanturiste i putopisca, i njegovog saradnika Milana Banjca, proglašen je najboljim turističkim filmskim ostvarenjem u kategoriji najboljih turističkih destinacija – zemalja, na prestižnom Japanskom svjetskom festivalu turističkog filma održanom 16. i 17. marta 2022. godine na ostrvu Joron, na jugu Japana.

Ovu izuzetnu nagradu, u ime dobitnika, preuzeo je specijalni gost Festivala, ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan, koji se zahvalio organizatorima Festivala i međunarodnom žiriju na izuzetno pozitivnoj evaluaciji i vrijednom priznanju za turistički promo video iz BiH.

Organizatori Festivala ocijenili su nagrađeni turistički video Roberta Dacešina veoma visokim ocjenama i prenijeli ambasadoru svoje divljenje prema turističkim atrakcijama i prirodnim ljepotama naše zemlje – saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

U takmičarskom dijelu Festivala učestvovala su ukupno 1.542 videa iz brojnih zemalja svijeta. To je ujedno i najveći broj primljenih aplikacija u historiji održavanja Festivala. Prva festivalska nagrada za BiH turistički promo video je od izuzetnog značaja uzimajući u obzir broj pristiglih aplikacija te izuzetno stroge kriterije međunarodnog žirija.

Ovo priznanje je već drugi veliki uspjeh turističkih promotera iz BiH obzirom da je na prošlogodišnjem Festivalu održanom u gradu Kjotu, staroj prijestolnici Japana, turistički promotivni video „Nothing much but much more“ Turističke organizacije Republike Srpske, osvojio treću nagradu u kategoriji najboljih turističkih destinacija – regiona.

U okviru zvaničnog programa Festivala održan je i poseban jednosatni forum posvećen turizmu u BiH koji je izazvao veliku pažnju učesnika Festivala, a glavni učesnici foruma su bili ambasador Siniša Berjan i Akihiro Kašima (Akihiro Kashima), predsjednik međunarodnog žirija Festivala.

Na poziv ambasadora, eminentni japanski stručnjaci iz oblasti turizma, potvrdili su mogućnost skore posjete Bosni i Hercegovini, s ciljem dalje promocije regije.

Zbog pandemije koronavirusa, Festival, koji je emitovan širom svijeta u prenosu uživo, održan je na otvorenom prostoru sa limitiranim brojem učesnika na samom mjestu događaja.

Japanski svjetski festival turističkog filma je oficijelni član Međunarodnog komiteta turističkih filmskih festivala – saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here