PODRŽAN UGOVOR O ZAJMU ZA PROJEKT JAVNOG PRIJEVOZA SARAJEVO

Ugovor vrijedan 17 miliona eura objedinjuje dva ranije podržana projekta u Kantonu Sarajevo

101

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o zajmu (GrCF2 V2 – Javni prijevoz Sarajevo – Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Ugovor vrijedan 17 miliona eura objedinjuje dva ranije podržana projekta u Kantonu Sarajevo, a koji se odnose na obnovu tramvajskog voznog parka (10 miliona eura) i nabavku instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem (sedam miliona eura).

Investiranjem 10 miliona eura u kupovinu pet novih tramvaja značajno će se povećati kapacitet voznog parka i unaprijediti kvalitet javnog linijskog prijevoza u korist putnika uvođenjem evropskih standarda, uz zaštitu okoliša i bolju sigurnost korisnika ovog prijevoza.

Istovremeno je sedam miliona eura namijenjeno za nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja, uključujući i izgradnju zgrade centra za upravljanje saobraćajem kako bi se pratila situacija na saobraćajnicama i preduzimale odgovarajuće mjere za rasterećenje saobraćajnih gužvi.

Zajam je alociran na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a očekuje se da će ovaj projekt biti završen do 31. decembra 2025. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here