Povećana podrška pčelarstvu u FBiH

Donošenjem Pravilnika o pčelarstvu, uspostavom Registra pčelara i pčelinjaka, povećanjem podrški za pčelarstvo za proizvodnje i uvrštavanjem podrški kroz strukturne mjere, te mjere iz oblasti veterinarstva Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva posljednjih godina značajno je sistemski unaprijedilo ovu oblast.

60

U organizaciji Saveza pčelara FBiH i Privredne komore FBiH jučer je organiziran okrugli sto o temi “Stanje i perspektive pčelarstva Federacije BiH sa posebnim osvrtom na buduću podsticajnu politiku i pravilnik o ocjenjivanju meda u Federaciji BiH”.

Učesnicima okruglog stola obratio se federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić koji je skup iskoristio i za obilazak laboratorija Federalnog zavoda za poljoprivredu u kojima se vrše kontrole kvalitete meda i drugih poljoprivedenih proizvoda.

“Siguran sam da imamo vrhunske pčelare, a veliki broj poljoprivrednih proizvođača i njihovih porodica živi od uzgoja pčela i pčelinjih proizvoda. U ovoj godini mogu očekivati daljnje unapređenje ambijenta za bavljenje pčelarstvom i veću podršku njihovom radu”, kazao je ministar Dedić.

Moderatori okruglog stola, direktor Agromediteranskog zavoda Mostar Marinko Ivanković i predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur sa ostalim učesnicima okruglog stola istakli su obavezu cijelog društva da se osigura zdrav okoliš za buduće generacije i omogući im se da imaju raznoliku i zdravu ponudu hrane, u kojoj pčele i drugi oprašivači igraju značajnu ulogu. Predstavnici pčelara iznijeli su i određene primjedbe administrativne prirode, kao i prijedloge za njihovo otklanjanje.

“Ovom prilikom želim  zahvaliti na dosadašnjoj podršci Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s ministrom Dedićem na čelu te se nadamo da ćemo zajedno nastaviti sa daljnjim jačanjem oblasti pčelarstva u našoj zemlji”, kazao je predsjednik Saveza pčelara FBiH Rehad Deljo.

Donošenjem Pravilnika o pčelarstvu, uspostavom Registra pčelara i pčelinjaka, povećanjem podrški za pčelarstvo za proizvodnje i uvrštavanjem podrški kroz strukturne mjere, te mjere iz oblasti veterinarstva Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva posljednjih godina značajno je sistemski unaprijedilo ovu oblast.

Zahvaljujući tome, sada se raspolaže s podacima o broju pčelara, pčelinjaka i pčelinjih zajednica, načinu pčelarenja (stacionarni i/ili seleći pčelinjaci), tipu košnica, definisane su katastarske općine i katastarski broj parcele gdje su smješteni pčelinjaci, kao i geografske koordinate parcele (GPS) za svaki pčelinjak.

“Navedeni podaci omogućavaju sistemsko praćenje što je od velikog značaja za unapređenje ove oblasti dok podaci koje sadrži Registar služe kao osnova za kreiranje mjera i politika u funkciji razvoja pčelarstva i zaštite zdravlja pčela”, saopćeno je iz Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Kada je u pitanju broj pčelara i pčelinjih zajednica, te podsticajna politika sa nivoa Federacije BiH od donošenja Pravilnika o pčelarstvu i uspostave Pčelarskog registra povećan je broj upisa i ažuriranje pčelara i pčelinjaka. Tako je u 2019. godini podsticano svega 275 pčelara koji su pčelarili sa 30.687 košnica za što je ukupno izdvojeno 352.638 KM, dok je u 2021. godini osigurana podrška po Modelu direktne podrške proizvodnjama, za 1694 pčelara (126 pravnih i 1568 fizičkih lica) koji su pčelarili sa 115.261 košnica, u vrijednosti od 828.861 KM.

Putem projekta IFAD sufinansirana su sa 40 posto ukupno 224 kompleta opreme za pčelare (sanduci, rojevi i druga oprema) u vrijednosti od 219.582 KM i sa 80% sufinansirana je nabavka oprema za udruženja u vrijednosti od 102.347 KM.

Ako se navedenom pridodaju i strukturne mjere za unapređenje pčelarske proizvodnje, ukupna podrška pčelarstvu s federalnog nivoa u prošloj godini iznosila je više od 1,3 miliona KM, bez uključenih podrški koje daju kantoni i gradovi/općine.

Pored direktne podrške po proizvodnim košnicama, navedene strukturne mjere su predviđene kroz Model podrške ruralnom razvoju i ogledaju se u podršci investicijama za nabavku košnica, napredne opreme i opreme za selidbu u pčelarstvu.

Osigurana su i sredstva za uvođenje standarda kao i certifikaciju organske proizvodnje u pčelarstvu do 75 posto ostvarenih troškova certifikacije. Po Modelu ostalih vrsta podrški, između ostalog, i za pčelare su predviđena sredstva za podršku zadrugama, subvencioniranje troškova izlaganja, organiziranje simpozija, sajmova kao i subvencija troškova rada udruženja i saveza u skladu sa listom prihvatljivih troškova. Također, u ovoj godini podržana je i nabavka laboratorijske opreme koja će dodatno poboljšati kontrolu kvaliteta pčelinjih proizvoda.

Prema informacijama iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izvoz meda vrši se u nekoliko zemalja svijeta od čega dominiraju zemlje Arapskog zaljeva. U narednom periodu očekuje se plasman na nova tržišta, a za dvije kompanije s poručja Federacije BiH odobren je i plasman meda na tržište EU.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here