U Sarajevu je održan najveći Samit inovacija u ovom dijelu Evrope

Zaključeno je da inovacije i inovativnost su jedini adekvatan odgovor na krizu i jedan način opstanka i upravo nas je pandemija COVID-19 podsjetila koliko je značajno biti inovativan jer inovacije nisu ništa drugo nego sposobnost da promjenu vidimo i iskoristimo kao priliku, a ne prijetnju.

76

I ove godine održan je najznačajniji samit inovacija u ovom dijelu Evrope – Sarajevo Innovation Summit 2021 koji je okupio više od 400 učesnika iz cijelog svijeta. Pored zemalja regije veliki broj učesnika je bio iz Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Švicarske, Švedske, Italije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Brazila, Egipta.

S obzirom na pandemijske okolnosti Samit je održan u hibridnom formatu, a prvi put održan je i Special Edition 2021.

Sarajevo Innovation Summit 2021 je otvorio NJ.E. Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Amila Pilav Velić, idejni tvorac Samita.

U partnerstvu s Britanskom ambasadom u našoj zemlji, Samit je otvorio neka od najznačanijih pitanja današnjice – Kako zdravstvena kriza izazvana COVID-19 pandemijom ubrzava inovacije te u potpunosti mijenja kulturu istraživanja?! Da li je i koliko globalna kriza koju prolazimo samo “zdravstvena”? Koliko smo inovativni u odgovoru na krizu? Koliko zemlje Zapadnog Balkana mogu i trebaju biti inovativne u svom odgovoru na krizu?

I ove godine tu su bila najznačajnija imena iz oblasti inovacija, a specijalni gost Samita je bio Martin Vickers, izaslanik Premijera Ujedinjenog kraljevstva za trgovinu za Zapadni Balkan.
Govornici Samita su bili dr Amra Sabic-El-Rayess, vanredna profesorica na Kolumbia univerzitetu, dr Adnan Mehonić, UCL predavač nanoelektronike na University College u Londonu i saradnik Kraljevske akademije inženjerstva, Edin Hamzić, generalni direktor za nauku u BioCertica.

U okviru panela o uticaju zdravstvene krize na inovacije govorili su: Prof. dr Tom Clutton-Brock, Birmingham univerzitet Velika Britanija, Rohit Shelatkar, direktor kompanije Vitabiotics Ltd., Aleksandar Tripković, komercijalni rukovodilac vodećeg proizvođača vakcina za srednju i istočnu Europu i Baltik globalne inovativne farmaceutske kompanije AstraZeneca, Dr Neville Young, direktor za preduzetništvo i inovacije u Yorkshire & Humber Academic Health Science Network (AHSN), te Rijad Hasić, član tima za razvoj prvog respiratora u Bosni i Hercegovini u okviru grupacije TMD Gradačac.

Na Samitu je istaknuto da kontinuirana saradnja i povezivanje obrazovanja, javnog i poslovnog sektora u cilju unapređenja poslovnog okruženja, ali i društva u cjelini jesu imperativ je održivog razvoja ekonomija današnjice. Pandemija COVID-19 koja je započela kao zdravstvena kriza vrlo brzo je postala globalna društveno – ekonomska kriza koja je istovremeno ubrzala proces digitalizacije te je postala akcelerator inovativnosti, mijenjajući u potpunosti paradigmu u poslovanju i poslovnu kulturu.

Zaključeno je da inovacije i inovativnost su jedini adekvatan odgovor na krizu i jedan način opstanka i upravo nas je pandemija COVID-19 podsjetila koliko je značajno biti inovativan jer inovacije nisu ništa drugo nego sposobnost da promjenu vidimo i iskoristimo kao priliku, a ne prijetnju.

Samit je u ime organizatora zatvorila doc. dr Hatidža Jahić koja je u svom obraćanju najavila i naredni peti po redu Samit 2022.godine.

Podršku u organizaciji Summita 2021 dali su partneri i prijatelji: Ambasada Velike Britanije u BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke BiH, BH Telecom i Ministry of Programming.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here