U Bolonji počeo EIMA International kojem prisustvuje i privredna delegacija BiH

Kako su saopćili organizatori na EIMA International učestvovat će 1.350 izlagača, od kojih je 350 iz inozemstva, iz 40 zemalja. Izlagači će predstaviti više od 40.000 modela u 14 specijaliziranih sektora i pet tematskih oblasti – “Komponente", "Zeleno", "Energija", "Digitalno" i "Hidrotehnika".

40

U Bolonji je  počeo 44. Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije EIMA International, svjetska izložbe mašina, opreme i komponenti za poljoprivredu i uređenje okoliša. Radi se o prvom međunarodnom sajmu u ovom sektoru nakon obustave sajmova zbog pandemije COVID-19. Kako su saopćili organizatori na EIMA International učestvovat će 1.350 izlagača, od kojih je 350 iz inozemstva, iz 40 zemalja. Izlagači će predstaviti više od 40.000 modela u 14 specijaliziranih sektora i pet tematskih oblasti – “Komponente”, “Zeleno”, “Energija”, “Digitalno” i “Hidrotehnika”. Sajmu će prisustvovati i privredna delegacija iz Bosne i Hercegovine

Na konferenciji za novinare održanoj dan uoči otvaranja 44. EIMA International u u Bologni, Simona Rapastella, generalna direktorica FederUnacoma, italijanskog saveza proizvođača koji organizira događaj, kazala je da je prisutan značajan broj izlagača, naročito ako se uzmu obzir ograničenja koja je nametnula pandemija COVID-19.

“Nedostaju kompanije iz nekih važnih zemalja, poput Kine ili Indije, koje su na prošlom izdanju bile prisutne i koje očekujemo, zajedno sa proizvođačima iz drugih zemalja, u narednom izdanju EIMA International koje će se održati u novembru 2022. Uprkos ovim ograničenjima i ovogodišnja EIMA 2021 potvrđuje svoj međunarodni karakter. Tokom pet dana trajanja Sajma, osim poljoprivrednih preduzetnika i tehničara mehanizacije, očekujemo prisustvo poslovnih ljudi iz cijelog svijeta”, kazala je Rapastella.

U okviru Sajma održat će se takmičenje u tehničkim inovacijama u okviru kojega će biti nagrađena inovativna rješenja koja su osmislili proizvođači za sve vrste poljoprivrednih radova. Također će se izabrati i Traktor godine.

“Osim što je bio promotivni i komercijalni Sajam, EIMA je uvijek bila i sjajna prilika za uspostavljanje kontakata i saradnje, što činjenica od strateškog značaja, jer je industrija poljoprivrednih mašina dio složenog sistema, u kojem je neophodna bliska interakcija između svijeta poljoprivrede, industrije, istraživanja, pitanja zaštite okoliša i političkih i administrativnih aktivnosti usmjeravanja i koordinacije”, rekla je Rapastella.

“U prvih devet mjeseci godine registracije traktora porasle su za 43,8 posto, a snažno povećanje zabilježeno je za sve ostale vrste mašina. Odlične performanse domaćeg tržišta u kombinaciji s rastom izvoza”, kazao je Alessandro Malavolti, predsjednik proizvođača – do kraja godine će dovesti do ukupnog prometa italijanske industrije od najmanje 14 milijardi eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here