Ozvaničeno osnivanje Britansko bosanskohercegovačke privredne komore

Ovakva partnerstva između poslovnih zajednica u obje zemlje, ali i ključnih institucionalnih partnera, upravo grade i osnažuju veze između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

72

Britansko bosanskohercegovačka privredna komora (BBHCC) i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini organizirali su prijem kako bi u Bosni i Hercegovini ozvaničili osnivanje i početak rada Komore.

Osnovna misija Komore je da osnažuje i olakšava trgovinu i investicije između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine kroz postojeće mreže, razmjenu znanja i iskustava.

Upravo a tim ciljem, na zvaničnom pokretanju Komore prisustvovao je i Martin Vickers, specijalni trgovinski izaslanik britanskog premijera za zemlje Zapadnog Balkana kao član Savjetodavnog odbora Britansko bosanskohercegovačke privredne komore.

Ovom prilikom, Vickers je naglasio: “Zadovoljstvo mi je vidjeti da nedavno uspostavljena Britansko bosanskohercegovačka privredna komora ima odličan start i da je snažno krenula sa aktivnostima. Takve organizacije su odličan način da se identificiraju moguće poslovne prilike i osigura brža promocija kompanija na oba tržišta, uz preporuku brenda trgovinske komore. Radujem se uskoj saradnji sa Komorom u mjesecima pred nama.“

Ovakva partnerstva između poslovnih zajednica u obje zemlje, ali i ključnih institucionalnih partnera, upravo grade i osnažuju veze između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao suorganizator događaja, domaćin i počasni predsjednik Komore obratio se i nj.e. britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field, koji je istakao: “Od njenog uspostavljanja u maju, Britansko bosanskohercegovačka privredna komora je fokusirana na dva prioriteta: razumijevanje potreba kompanija i povećanje članstva. Drago mi je da postižu uspjeh u radu na oba prioriteta. Još uvijek je veliki broj neiskorištenih prilika u našim zemljama, a Komora je sada dobro pozicionirana da pomogne kompanijama da otkriju prilike kako bi se ta situacija promijenila. BiH je važan partner i radujemo se saradnju sa Komorom kako bi osigurali da naše ekonomije nastave rasti kao rezultat slobodne trgovine.”

Gostima se obratila i izvršna direktorica Komore  Amela Karajbić koja je istakla da Komora predstavlja jedan važan korak u izgradnji i osnaživanju snažnih prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

“Pokretanje Komore u ovim izuzetno izazovnim vremenima ali i ponovnom oživljavanju ekonomskih aktivnosti u cijelom svijetu nudi nove poslovne prilike za privrednike u obje zemlje. Imenovanje specijalnog trgovinskog izaslanika za Zapadni Balkan upravo potcrtava povećanje interesa jedne od najvećih svjetskih ekonomija za osnaživanje ovakvih veza između dvije zemlje. Mi smo sigurni da postoje izuzetne poslovne prilike u obje zemlje i pozivamo sve zainteresirane da se uključe u rad Komore kako bi imali pristup brojnim pogodnostima za članove ali i informacijama i mogućnostima učešća na bilateralnim sastancima i posjetama na najvišem nivou u okviru industrije u kojoj djeluju. Istinski se radujemo saradnji sa partnerima u Bosni i Hercegovini i kroz pokretanje rada Komore želimo kvalitetno doprinijeti konkretnijoj poslovnoj saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine,” rekla je Karajbić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here