BiH će u Dubaiu predstavljati najbolji…

ili zašto je dobro što u Dubai idu privrednici koji imaju šta reći i pokazati, jer zamislite da neki sagovornik upita nekoga od ministara kočničara „A šta ste Vi uradili za svoju zemlju?“

76
Delić

U isto vrijeme dok čitate novi broj Business Magazine-a, u Dubaiu je počeo najveći ovogodišnji svjetski skup – EXPO Dubai 2020. Više od 190 zemalja imat će svoje paviljone, a organizatori očekuju oko 25 miliona posjetitelja. Tokom deset tematskih sedmica, EXPO Dubai 2020 istraživat će se najkritičniji izazovi i mogućnosti čovječanstva kroz kulturne, društvene, ekološke i ekonomske prizme.

Bosna i Hercegovina neće imati svoj paviljon na ovome događaju, samo i isključivo zbog zbog odluke nekolicine političara (znate ko su, da im imena ne spominjemo) koji su odlučili blokirati rad državnih institucija zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o proglašenju Zakona o zabrani negiranja genocida.

Država Bosna i Hercegovina, dakle, neće imati svoj paviljon, iako ga je imala na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Mnogo prije današnjih ministara koji su svojim (ne)odlukama presudili da BiH nema paviljon. Iako je organizator EXPO Dubai 2020 ponudio besplatno učešće (iako smo se propisno obrukali kod tih istih organizatora, jer kada je krajem novembra 2013. donošena odluka o mjestu održavanja EXPO 2020. BiH je bila uzdržana, jer se tadašnji članovi Predsjedništva BiH nisu mogli usaglasiti oko podrške jednom od tri grada kanididata, iako su sve prognoze išle u prilog Dubaia).

Ipak, BiH će biti prisutna u Dubaiu i to će je predstavljati najbolji koje ima – privrednici (sa  podrškom Vlade Kantona Sarajevo).

Pojavit će se u Dubaiu bh. privrednici, jer (za razliku od političara) većina njih ima viziju o značaju i benefitima učešća na jednom takvom događaju. Jer neće propustiti priliku da   svijetskim privrednicima i potencijalnim biznismeni pokažu šta mogu i znaju. A da mogu i znaju to dokazuju svakoga dana novim proizvodima, investicijama, radnim mjestima… Uprkos ili uinat (pre)visokim nametima, nepodnošljivo sporoj i neefikasnoj administraciji, korupciji itd.

Oni koji se pojave u Dubaiu kao predstavnici Bosne i Hercegovine mogu svojim sagovornicima argumentovano i konkretno govoriti o svojim proizvodima, uslugama, dostignućima… Zamislite da nekog od ovih ministara kočničara sagovornik u Dubaiu  (uz pomoć prevoditelja, naravno) upita „A šta ste Vi uradili za svoju zemlju?“

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here