Ministarstvo vanjskih poslova SAD dodjelilo finansijska sredstva Filmskom centru Sarajevo

Dodjeljena finansijska sredstva u iznosu od 523.600 KM

20

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država koristi ovu priliku da čestita Filmskom centru Sarajevo kojem su, putem Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa (AFCP) pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD, dodjeljena finansijska sredstva u iznosu od 523.600 KM. Ovim sredstvima finansirat će se obnova, zaštita i digitalizacija 35mm i 16mm filmova iz zbirke Filmskog centra Sarajevo koji će u konačnici biti dostupni akademskim institucijama te javnosi putem streaminga i online distribucije.

Fond američkih ambasadora osnovan je prije 20 godina sa ciljem podrške raznim projektima očuvanja kulturnog naslijeđa, uključujući historijske građevine, arheološka nalazišta, etnografske predmete, umjetničke slike, rukopise, autohtone jezike kao i druge oblike tradicionalnih kulturnih izraza. Od svog osnivanja, sredstvima koja se dodjeljuju putem Fonda američkih ambasadora finasirano je više od 1.000 projekata za očuvanje kulturne baštine širom svijeta.

Ambasador Nelson najavio je finansiranje projekta Filmskog centra Sarajevo u subotu, 14. augusta 2021 god. na svečanoj večeri koju je priredio povodom Sarajevo Film Festivala i AFCP grant donacije. Ambasador je naglasio da su od 2001. godine, Sjedinjene Američke Države, putem AFCP-a, uložile više od dva miliona dolara na 21 projekat posvećen očuvanju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini. Među ovim projektima bili su obnova pravoslavne i katoličke crkve u blizini Mostara; rekonstrukcija dijela historijske zgrade u kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske; obnova dijela historijskog Jevrejskog groblja u Sarajevu; te konzervacija i očuvanje zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here