Zenica i BBI Banka osigurali 20 miliona KM kredita za podršku privrednicima

Maksimalan iznos sredstava koji se može koristiti je 400.000 KM po jednom privrednom subjektu, a period korištenja je 12 do 48 mjeseci

6

Potpisivanjem Ugovora o poslovnoj saradnji između Grada Zenica i BBI banke, privredni subjekti iz tog grada već četvrtu godinu zaredom imat će na raspolaganju povoljna kreditna sredstva, koja će ove godine dosegnuti iznos veći i od 20 miliona KM.
Grad Zenica se obavezao da će, za realizaciju ovog sporazuma, izdvojiti 100.000 KM za subvencioniranje troškova profitne marže.

“Odmah krećemo s objavom javnog poziva mikro, malim i srednjim preduzećima. Maksimalan iznos sredstava koji se može koristiti je 400.000 KM po jednom privrednom subjektu, a period korištenja je 12 do 48 mjeseci”, kazala je v. d. predsjednica Uprave BBI Banke Emina Šišić, koja je napomenula kako se krediti mogu koristiti za tekuća, trajna obrtna i investiciona sredstva.

Administrativne procedure između Banke i Grada Zenica, napominje Šišić, idu brzo i jednostavno, ali je na privrednicima da se „što prije prijave i kompletiraju svoju dokumentaciju“. Do sada je, napominje, bilo kašnjenja od strane privrednika u prikupljanju dokumentacije, ali da sada svi imaju više iskustva te se nada da će i realizacija kredita biti brza.

“Izuzetno se radujemo što nastavljamo saradnju s BBI bankom, koja je i ove godine izabrana za najboljeg ponuđača nakon okončanja javnog poziva poslovnim bankama za plasman finansijskih sredstava. Grad Zenica i ove je godine obezbijedio 100.000 KM za podršku našim privrednicima, koji će sredstva iz ove linije moći realizovati u BBI banci po izuzetno povoljnoj, subvencioniranoj stopi finansiranja od nula do 0,88 posto. Raznim metodama, raznim alatima pokušavamo oživiti privredu ovog grada i mladim ljudima dati šansu da uspiju, kao i postojećim firmama. Radi se o preko 20 miliona KM beskamatnih sredstava, koja privredni subjekti na teritoriju grada mogu dobiti za svoja obrtna sredstva… Nije mali iznos”,kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je istakao kako je od dosadašnje saradnje bilo „velikog efekta“.

Najbolji efekti su, podvlači, vidljivi u Poslovnoj zoni Zenica 1, gdje trenutno radi 1.600 ljudi i egzistira 49 kompanija.

“Na sve načine pokušavamo pomoći svojoj privredi. Ovom gradu treba čist zrak i trebaju radna mjesta. Za čist zrak ćemo se izboriti na drugi način, a za radna mjesta je ovo jedna od metoda”, ističe Kasumović.

Napominje kako su prošle sedmice, za nabavku sredstava za rad, podijelili 100.000 KM grant sredstava za mala i srednja preduzeća te obrte.

U sklopu projekta „Prvi biznis u gradu“ također će se „podijeliti 100.000 KM“, čime se „želi ljude inicirati“ da pokrenu privatne biznise.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here