Otvoreno pismo Vladi i Parlamentu FBiH: Hitno usvojiti zakone koji će rasteretiti cijenu rada i omogućiti značajno povećanje najniže plaće u FBiH

UPFBiH i Sindikat metalaca FBiH pozivaju na što brže usvajanje Zakona o doprinosima FBiH čijim odredbama će biti definirano da doprinosi na plaću mogu iznositi maksimalno do 30 posto i Zakon o porezu na dohodak. Poslodavci su se ranije obavezali da će sva sredstva koje firme uštede po ovom osnovu biti iskorištena za povećanje plaća zaposlenih.

32

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine su ispregovarali kolektivni ugovor za djelatnost metalske industrije koji će biti potpisan 05. augusta 2021. godine.

Obje strane su saglasne da je Udruženje poslodavaca FBiH prihvatajući prijedlog Sindikata metalaca FBiH o iznosu najniže satnice za metalski sektor napravilo najveći mogući ustupak.

“Objektivno prostor za dalje povećanje minimalne satnice apsolutno ne postoji, ukoliko hitno ne dođe do smanjenja opterećenja cijene rada i ispravljanja disbalansa koji postoji kod plaća u javnom i prihvatnom sektoru, koji u ovome trenutku iznosi 1:2 u korist javnog sektora. Zato insistiramo i zajednički vas pozivamo da što prije usvojite  Zakon o doprinosima FBiH čijim odredbama će biti definirano da doprinosi na plaću mogu iznositi maksimalno do 30 posto i Zakon o porezu na dohodak. Poslodavci su se ranije obavezali da će sva sredstva koje firme uštede po ovom osnovu biti iskorištena za povećanje plaća zaposlenih.Također, insistiramo na hitnom usvajanju izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit FBiH kojim se reinvestiranje oslobađa plaćanja poreza na dobit”, navodi se u zajedničkom pismu UPFBiH i Sindikata metalaca FBiH.

UPFBiH i Sindkat metalaca FBiH insistiraju i na hitnom usvajanju izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak FBiH, u kojem će biti značajno povećan neoporezivi dio plaće za radnike.

“Hitnim usvajanjem ovih zakona stvara se prostor za značajno povećanje najniže plaće u FBiH, pri čemu neće doći do značajnijeg smanjenja priliva sredstava u budžetske i vandbudžetske fondove FBiH.    Podsjećamo da su porezi i doprinosi na plaće u Federaciji BiH u ovome trenutku najveći u Evropi, što u značajnoj mjeri otežava poslovanje kompanijama, smanjuje konkurentnost, investiranje u nove pogone, otvaranje novih radnih mjesta, te dalji rast i razvoj privrede. Pozivamo javnost i građane da izvrše maksimalan pritisak na predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, da konačno svoja obećanja pretvore u djela i usvoje zakonska rješenja koja su u njihovoj nadležnosti, a čije usvajanje će dovesti do značajnog rasta plaća u realnom sektoru što će rezultirati boljim standardom građana, rasterećenja privrede  i poboljšanja poslovnog ambijenta. Insistiramo samo da ispune obećanja koja su dali građanima i međunarodnoj zajednici u BiH kroz Reformske agende 1 i 2”, stoji u pismu upućenom Vladi i Parlamentu FBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here