Malim i srednjim preduzećima u FBiH 2,4 miliona KM

Planirano je zapošljavanje 263 radnika

26

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta  je u Mostaru potpisalo ugovore sa 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u sklopu grant programa „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436 KM. Provedbom ovog projekta planirano je zapošljavanje 263 radnika.

Vlada Federacije BiH osigurala je sredstva za realizaciju ovog programa u skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama/poslovnim subjektima u BiH.

Stručni savjetnik za poduzetništvo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Adis Fajić kazao je kako je po raspisanom javnom konkursu za odabir korisnika grant programa podnesena 291 prijava.

“S obzirom na ograničenja sa aspekta budžeta projekta, danas prisustvujemo potpisivanju ugovora s prvorangiranim 81 korisnikom”, kazao je Fajić.

Inače, od 81 uspješnog projekta, 21 projekt pripada oblasti metaloprerade, po 15 ih je iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, zatim devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Prema riječima Fajića cilj ove podrške je da se potaknu mala i srednja preduzeća, te obrti sa aspektom unaprjeđenja njihove sposobnosti za inoviranjem i razvojem novih poslovnih modela kako bi se tržišno prilagodili vremenu korone.

” Grand program obuhvata dvije prioritetne oblasti. Prva je tehnološko unaprjeđenje, odnosno unaprjeđenje tehnoloških procesa, implementacija digitaliziranih rješenja u poslovanju, dok je na drugoj prioritetnoj oblasti promocija proizvoda na tržištu, odnosno otvaranje novih kanala komunikacije s posebnim naglaskom na digitalni marketing”,  kazao je Fajić.

Dodao je da je ukupna vrijednost podnesenih projekata oko 8.600.000 KM, od čega su mala i srednja preduzeća osigurala vlastito finansiranje u iznosu nešto manjem od šest miliona maraka.

“Direktan učinak implementacije ovog projekta je generiranje nova 263 radna mjesta”, istakao je Fajić, te dodao kako su maksimalni pojedinačni iznosi u visini od 35.000 KM, dok donji prag nije definisan.

Kada je riječ o korisnicima grant programa njih 20 dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona, 13 iz Tuzlanskog, 12 iz Srednjobosanskog kantona, 10 iz Hercegovačko-neretvanskog, devet iz Unsko-sanskog, po šest iz Kantona Sarajevo i Zapadnohercegovačkog kantona, tri iz Kantona 10 i dva korisnika iz Posavskog kantona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here