Zbog Brexita premjestili 1.000 milijardi funti imovine

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija

38
EU
Foto: charteredabs.org

Više od 400 finansijskih kompanija u Velikoj Britaniji premjestilo je aktivnosti, radnike i ukupno hiljadu milijardi funti (1.400 milijardi dolara) imovine u Evropskoj uniji zbog Brexita, a najgore tek slijedi, pokazalo je istraživanje savjetodavne kuće “New Financial”.

Mislimo da su te procjene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze Brexita“, zaključak je istraživanja objavljenog u petak.

Evropska unija nije bila široke ruke prema Britaniji u pitanju direktnog pristupa tržištu finansijskih usluga, koje od januara nisu uključene u trgovinski sporazum Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Pristup vjerovatno neće odražavati susretljivost pa je možda bolje da se sektor pomiri sa štetom vezanom za Brexit i usredsredi se na podešavanje okvira u Britaniji kako bi bolje odgovarao jedinstvenoj prirodi britanskog sektora finansijskih usluga“, sugerišu autori studije.

Otprilike 7.400 radnih mjesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim finansijskim centrima u EU, utvrdio je “New Financial”. Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji Kovida-19.

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje “New Financiala” iz 2019. godine, kada ih je otišlo 269. U savjetodavnoj kući procjenjuju da ih je zaista otišlo više od 500.

Amsterdam je u januaru Londonu preoteo poziciju najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama i ta činjenica najvidljivije odražava uticaj Brexita na sektor finansija.

Londonski City ostaće u doglednoj budućnosti dominantan finansijski centar u Evropi, ali njegov će uticaj s vremenom slabjeti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini finansijskim uslugama s Evropskom unijom, ističu u “New Financialu”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here