Vrijednost dolara na najnižem nivou u posljednje četiri sedmice

Azijski ulagači su suzdržani jer im nedostaju smjernice s Wall Streeta, obzirom da je jučer Dow Jones blago porastao, dok je S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine

31

Na azijskim berzama danas (četvrtak) se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu jučer, jer nema vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica, dok je vrijednost dolara prema ostalim valutama pala na najniži nivo u skoro mjesec dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu 0,2 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle oko 0,3 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su za oko 1,0 posto.

Azijski ulagači su suzdržani jer im nedostaju smjernice s Wall Streeta, obzirom da je jučer Dow Jones blago porastao, dok je S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine.

U fokusu ulagača narednih sedmica bit će poslovni izvještaji kompanija za prvo tromjesečje. Jučer je na Wall Streetu rezultate objavilo nekoliko velikih banaka, nakon čega su cijene dionica Goldman Sachsa i Wells Farga snažno porasle, dok je cijena JPMorgan Chasea znatno pala.

„Zarade banaka su snažne, no tržište je to i očekivalo. Cijene dionica banaka već su unaprijed snažno porasle, pa se postavlja pitanje što bi ih moglo dodatno potaknuti. To nije jasno”, izjavio je Christopher Grisanti, menadžer u kompaniji MAI Capital Management.

S&P 500 indeks finansijskog sektora bio je u prvom tromjesečju među najvećim dobitnicima s rastom od 15 posto, mada je američka centralna banka poručila da će kamate i dalje ostati izuzetno niske. Jučer je taj sektor osvojio daljnjih 0,7 posto.

Najviše su jutros pale cijene dionica na kineskim berzama, iako niz podataka ukazuje da se drugo po veličini svjetsko tržište stabilno oporavlja od koronakrize.

Investitori se plaše da bi to moglo značiti da se bliži trenutak kada će monetarne vlasti početi zaoštravati monetarnu politiku.

„Kina se već dovoljno oporavila da bi donositelji odluka mogli biti konzervativniji i stoga više razmišljati kako spriječiti daljnji rast dugova i smanjiti rizike na tržištu nekretnina. To će biti vjetar u prsa za kineske berze, uprkos solidnom oporavku tržišta”, pišu analitičari JPMorgan Asset Managementa u komentaru na situaciju na tržištima.

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema ostalim valutama jutros je pala na najniži nivo u posljednje četiri sedmice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,75.

Pri tome je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 108,85 na 108,95 jena.

Ipak, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1985 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1960 dolara.

Cijene nafte su jutros pale, nakon jučerašnjeg skoka za skoro 5,0 posto.

Na londonskom tržištu cijena barela je niža 0,35 posto i iznosi 66,35 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio za 0,45 posto na 62,85 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here