Svjetska turistička organizacija traga za idejama za ubrzanje ruralnog razvoja kroz turizam

Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju

30

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je takmičenje kako bi identificirala najbolje ideje koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od uticaja pandemije COVID-19. Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam.

Prijave su otvorene za četiri kategorijeZa ljude – Jednaka šansa za sve, projekti koji podstiču stvaranje radnih mjesta i prilika, promovišu osnaživanje žena i mladih i grade mogućnosti za ranjive grupe u ruralnim područjima, Za planetu – Zaštita prirodnih resursa, projekti koji se odnose na promociju i zaštitu prirodnih resursa, uključujući rješavanje negativnog uticaja turizma na klimatske promjene, rješavanje pitanja otpada i zaštite prirodnih resursa, Za prosperitet – Stvaranje prilika za rast, startupi koji pružaju inovativna rješenja kroz nove poslovne modele, instrumente koji promoviraju pristup finansijama, tržištima i marketingu za turizam u ruralnim područjima, te  Za unapređenje i korištenje novih tehnologija, projekti usmjereni na upotrebu novih tehnologija ili inovacija za konkurentnost i unapređenje ruralnog turizma.

Ovo takmičenje je namijenjeno projektima u ranoj fazi razvoja. Zahtjevi za učešće su slijedeći: inovativnost, potencijal za skalabilnost/rast posla, ovjeren ili testiran poslovni model, širenje tržišta, tim poduzetnika/promotora, posvećenost ciljevima održivog razvoja, i relevantnost teme.

Pored ovih kriterija, evaluirat će se i drugi zahtjevi za odabir, kao što su tržišni potencijal, održivost, društvena odgovornost, socijalne inovacije, ekonomski uticaj, uticaj na okoliš, uticaj na upravljanje destinacijom.

Odabrani kandidati dobijaju mogućnosti mentorstva UNWTO-a i vrhunskih partnera, prilagođenu podršku za startupe, mogućnosti ulaganja, postajanje dijelom UNWTO-ove mreže za inovacije, postajanje dijelom UNWTO-ovog pilot projekta “Najbolja turistička sela”, mogućnosti stipendiranja za Turističku online akademiju, priliku za predstavljanje startupa na 14. Generalnoj skupštini UNWTO-a u Marakešu, u Maroku.

Obrazac za registraciju dostupan je na internet stranici: https://www.unwto.org/unwto-startup-competition.

Više informacija o ovom takmičenju dostupno je na sljedećem linku: https://www.unwto.org/news/startup-competition-seeks-ideas-to-accelerate-rural-development-through-tourism

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here