Neće biti pomoći EU Crnoj Gori u otplati duga kineskoj Exim banci

Prošlog mjeseca, zamjenik crnogorskog premijera Dritan Abazović pozvao je EU da pomogne njegovoj zemlji u otplati kredita u koraku kojim bi se suzbio kineski utiecaj

19

Evropska unija neće uskočiti u otplatu zajma od milijardu eura koji je Crna Gora uzela od Izvozno-uvozne banke Kine (Exim banke), izjavio je portparol EU Peter Stano.

– Puno radimo s Crnom Gorom kako bismo im pomogli na putu usklađivanja sa standardima i reformama EU. Nastavit ćemo tako i dalje, ali nećemo otplaćivati njihove dugove trećim stranama, kazao je Stano u video poruci objavljenoj ranije ove sedmice na web sajtu Tanjuga, prenosi SEEBiz.

Prošlog mjeseca, zamjenik crnogorskog premijera Dritan Abazović pozvao je EU da pomogne njegovoj zemlji u otplati kredita u koraku kojim bi se suzbio kineski utiecaj.

Molim vas da nam pomognete da kredit zamijenimo zajmom neke evropske banke, rekao je Abazović.

– Govoreći posebno o Crnoj Gori i Kini, EU ima zabrinutost zbog socijalnih, ekonomskih i finansijskih efekata nekih kineskih investicija. Postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga, pojasnio je Stano.

Međutim, rizik da će uzeti takve kredite mora biti odgovornost crnogorske Vlade, napomenuo je on.

Crna Gora je 2014. godine potpisala sporazum o kreditu od 944 miliona dolara od kineske Exim banke po godišnjoj kamatnoj stopi od 2 posto sa šestogodišnjim grejs periodom za izgradnju autoputa koji bi povezivao luku Bar s granicom sa Srbijom.

– Kredit predstavlja trećinu našeg duga, rekao je Abazović odboru EU za vanjske poslove u Evropskom parlamentu u martu.

Vlada Crne Gore planira otplatiti prvu tranšu zajma iz svog budžeta 2021. godine, rekao je bivši ministar finansija Darko Radunović 2019. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here