Iz RS najavljuju novi investicioni ciklus vrijedan 19 miliona eura

Vode Srspke prethodno uspješno provele projekat Hitna pomoć i zaštita od poplava u RS za koji je 2014. godine odobren kredit od 55 miliona eura

30

Republika Srpska započinje novi investicioni ciklus u vodoprivredi vrijedan 19 miliona eura za projekte zaštite od poplava koji bi trebali biti završeni do 2024. godine, najavljeno je iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

Za sanaciju rijeke Vrbas kroz gradsko područje Banje Luke bit će investirano tri miliona eura. Vrijednost investicije za nadogradnju nasipa rijeke Bosne u Modriči je 3,8 miliona eura, a tri miliona eura planirano je za sanaciju crpnih stanica na području Srpca, Bosanskog Broda, Šamca i Bijeljine.

Za izgradnju Drinskog nasipa u Semberiji planirano je ulaganje 1,6 miliona eura za prvu fazu od ušća rijeke Janje u Drinu do ustave u Janji. Predviđena je sanacija rijeke Miloševice u Prijedoru vrijedna 1.660.000 eura, regulacija rijeke Studeni Jadar u Milićima vrijedna 750.000 eura i sanacija korita rijeka Liješanj i Grab u Doboju, što je investicija od milion eura.

Bit će investirano 400.000 eura u regulaciju rijeke Jošavke u općini Jezero, za revitalizaciju kanala Borna na području Gradiške 400.000 eura, a 1,1 milion eura vrijedna je investicija u prvu fazu regulacije rijeke Hoče u Zvorniku.

Za sanaciju kanalske mreže na području pumpne stanice “Đurići” Tinja – Tolisa u Donjem Žabaru vrijednost investicije je pola miliona eura. Ugovor o nadzoru nad realizacijom projekta vrijedan je 1,3 miliona eura, a rezervna sredstva iznose 490.000 eura.

Iz “Voda Srpske” navode da je nakon uspješnog provođenja projekta “Hitna pomoć i zaštita od poplava u RS za koji je 2014. godine odobren kredit od 55 miliona eura, Evropska investiciona banka odobrila novi kredit od 19 miliona eura za projekte zaštite od poplava u RS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here