Promet trgovine na malo pao za pet posto

Promet prehrambenim proizvodima zabilježio godišnji pad od 1,8 posto, a neprehrambenim proizvodima pad od četiri posto

84

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u Bosni i Hercegovini, posmatran u tekućim cijenama, u februaru je ostvario rast od 4,7 posto u odnosu na januar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Rast prometa od 2,2 posto ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima, odnosno hranom, pićem i duhanskim proizvodima, rast prometa iznosio je 1,4 posto. Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u februaru veći je za 3,8 posto u odnosu na januar.

U trgovini neprehrambenim proizvodima rast prometa iznosio je 1,8 posto, a u trgovini prehrambenim proizvodima rast prometa iznosio je 1,4 posto.

U februaru 2021. u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od pet posto. Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 1,8 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od četiri posto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo u februraru ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec  lani. U februaru, u odnosu na isti mjesec 2020. godine, promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 3,3 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 2,6 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here