Najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala CEMEX otvorio je konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX biće otvoren do 23. aprila, nakon čega će Odbor nagrade u junu dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Obzirom da je zbog pandemije bolesti COVID-19 prošle godine konkurs bio otkazan, ove godine mogu učestvovati svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tokom posljednje tri godine, 2018., 2019. i 2020. Projekti prijavljeni prošle godine razmatrat će se ove godine, a oni koji su prijavu ostavili nepotpunom moći će je dovršiti tokom konkursa.

Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za Održivu gradnju, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalnu pristupačnost i Društvenu vrijednost.

Pravo učešća imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda, a karakteristike koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekat konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te ostalo.

I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život”. Kompanija prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Takmičenje nastoji podstaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje, te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom konkursu, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku, ovog puta isključivo u online prijenosu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here