Zemlja inovativnih

(... ili da svu silnu inovativnost u smišljanju opravdanja i izgovora za neurađene ili pogrešno urađene stvari usmjerimo u nešto korisno – recimo, inovativan pristup smanjenju poreza, doprinosa, nameta, taksi ili efikasniji rad pravosuđa, državne uprave, inspekcijskih organa...)

43
Aida Delić

Da smo beskrajno inovativni (naročito kada nam treba) znam odavno, a vjerujem i vi, dragi moji. Dobro je kada tu inovativnost usmjerimo u projekte, proizvode, organizaciju različitih, naročito, promotivnih događaja. No, najviši stepen inovativnosti se (čini mi se, a ispravite me ako griješim) pokazuje u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini u iznalaženju problema za rješenja (koja neko predloži), usložnjavanje ionako složenog lavirinta nadležnosti (koliko ste puta čuli rečenicu „to nije naša nadležnost nego xyz“ pri čemu vas xyz uputi na trećeg, treći na četvrtog i tako unedogled), osmišljavanju taksi i parafiskalnih nameta (imamo ih više od 3.000 u cijeloj državi – trebalo je to smisliti, dragi moji).

Posljednjih mjeseci i dana svjedočimo „igri inovativnosti“ dotičnih kada je u pitanju nabavka vakcina za aktuelnu pandemiju COVID-19. Mogu razumjeti kompanije ovlašetene za uvoz lijekova i medicinske opreme što se ne upuštaju u nabavku vakcina (čime pristaju na „razapinjanje“ u medijima i po društvenim mrežama da su „stranačke“, da će ostvariti neviđeni profit, da se vakcina mogla nabaviti po daleko nižoj cijeni – što tvrdi mali od amidžića koji živi negdje na Zapadu itd.itd. i vrlo izvjesnom duuugotrajnom sudskom procesu). Kantoni bi nabavljali direktno od proizvođača, ali proizvođači pregovaraju sa državama. Entiteti ili nabavljaju preko drugih država ili traže od Vijeća ministara BiH da radi svoj posao. Vijeće ministara BiH se opet izvlači na zakonsku regulativu (koja je u kamen uklesana jelte pa se ne može mijenjati po hitnom postupku???).

Jedno im se mora priznati, inovativnosti u traženju razloga zašto „ja ne mogu, a xyz može, mora, u njegovoj je nadležnosti“, im ne nedostaje. Istini za volju (a prateći samo izvještavanje medija) broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste bez obzira na vakcine (niko još nije objavio podatke da li među zaraženima u najnovijem, kako ga nazivaju četvrtom talasu korone ima i koliko je osoba koje su primile bilo koju vakcinu). Ali, o tome drugi put.

Nešto razmišljam da svu tu silnu inovativnost u smišljanju opravdanja i izgovora za neurađene ili pogrešno urađene stvari usmjerimo u nešto korisno – recimo, inovativan pristup smanjenju poreza, doprinosa, nameta, taksi ili efikasniji rad pravosuđa, državne uprave, inspekcijskih organa… Gdje bi nam bio kraj?

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here