Otvoren centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji nudit će brojne usluge u oblasti poslovnog razvoja za drvoprerađivače, a vršit će i obuku zaposlenih u tim preduzećima, te pomagati mladim ljudima u sticanju novih radnih vještina i znanja.

64

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji otvoren je u Bosanskoj Gradišci sa ciljem stvaranja uslova za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija na području ovog grada, ali i iz Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Otvaranju su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i šef Regionalne kancelarije Delegacije EU u Banjaluci Stefano Donati.

Rajčević je naglasio da nema uspješne nauke bez saradnje sa privredom, a ni razvijene privrede bez korištenja naučnoistraživačkih potencijala, te da resorno ministarstvo podržava projekte koji idu u tom smijeru.

Rejčević je rekao da će novootvoreni Centar biti mjesto okupljanja i stvaranja, te da će u njegove aktivnosti biti uključeni gradska administracija, Tehnička škola Gradiška i osam privrednih subjekata.

Adžić je rekao da je Centar otvoren u okviru projekta “Gradiška – grad drveta” sa ciljem da drvoprerađivačkim preduzećima pruži nove tehnologije i modele proizvoda.

On je istakao se stvaraju uslovi da Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji zaposli mlade koji će kreirati nove proizvode za preduzeća iz ove oblasti, a da će prototipi tih modela proizvoda biti izrađivani u saradnji sa Tehničkom školom i preduzećem “Bor”.

“Sve ovo radimo jer našim malim i srednjim preduzećima želimo da približimo nove tehnologije i da zapošljavamo mlade ljude”, istakao je Adžić.

Donati je rekao da je kroz projekat EU4Business , EU u saradnji sa organizacijom GIZ, obezbijedila bespovratna sredstava od 4,2 miliona eura za izvozno orijentirana mala i srednja preduzeća u BiH.

On je dodao da je EU i u projektu “Gradiška-grad drveta”, čija je vrijednost oko 350.000 eura, učestvovala sa grantom od 285.000 eura sa ciljem da se poveća konkurentnost izvozno orijentiranih preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji, te da se obezbijede nova radna mjesta za mlade i njihov ostanak u svojoj zemlji.

Donati je naveo da će EU kroz novi projekat sa 13 miliona eura nastaviti da podržava izvozno orijantisana preduzeća u BiH, kako bi se uticalo na negativne efekte pandemije virusa korona.

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji nudit će brojne usluge u oblasti poslovnog razvoja za drvoprerađivače, a vršit će i obuku zaposlenih u tim preduzećima, te pomagati mladim ljudima u sticanju novih radnih vještina i znanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here