Union banka: Podrška domaćoj privredi i stanovništvu i u doba pandemije

Union banka je 2020. godinu završila sa rastom kreditnog portfolija od 13,5 posto, kao i rastom ukupne aktive na 880 milona KM

36

Union banka d.d. Sarajevo, kao jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu i u 2020. godini nastavila je sa podrškom domaćoj privredi i stanovništvu, zabilježila je značajan rast u svim bitnim segmentima te ostvarila pozitivne rezultate poslovanja.

“I pored zahtjevnih uslova poslovanja uzrokovanih virusom COVID-19, Union banka je nastavila sa kreditiranjem privrede i stanovništva, a 2020. godinu završili smo sa rastom kreditnog portfolija od 13,5 posto, kao i rastom ukupne aktive koja iznosi 880 milona KM. Ovi rezultati pokazuju nastavak trenda ukupnog rasta Banke i sve bliži ulazak u red banaka sa aktivom od preko jedne milijarde KM.  U ovoj, po mnogo čemu teškoj godini, uložili smo izuzetan napor kako bi izašli u susret i pomogli našim klijentima, kako pravnim tako i fizičkim licima i ostali njihov pouzdan partner. Pored implementacije mjera koje su imale za cilj održavanje poslovanja klijenata pogođenih pandemijom, Union banka je među prvima potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH i krenula sa realizacijom kredita iz okvira kreditno-garantnih programa Garancijskog fonda FBiH koji imaju za cilj podršku očuvanja i razvoja naše privrede. Banka je zadržala  visoke stope kapitaliziranosti i likvidnosti, te nastavila trend pozitivnog poslovanja čime se stvaraju preduslovi za daljnji rast i zadržavanje pozicije jedne od najbrže rastućih banaka na bankarskom tržištu FBiH”, izjavio je Vedran Hadžiahmetović, predsjednik Uprave Union banke.

Kako nam je saopšteno iz Banke, uz podršku Vlade FBiH, Union banka je implementirala i akciju stambenih kredita namijenjenih mladima, sa izuzetno povoljnom, a tokom cijelog otplatnog perioda, fiksnom kamatnom stopom.

“U 2020. godini, odlučili smo dodatno unaprijediti našu, sada već tradicionalnu akciju stambenih kredita namijenjenih mladima, pa smo ponudili jedinstvenu pogodnost koja se ogleda u mogućnosti ostvarenja dodatnog snižavanja kamatne stope u slučaju da mladi bračni par dobije ili usvoji dijete u toku trajanja kredita. Na ovaj način smo još jednom pokazali svoju društvenu odgovornost i opredjeljenost za brigu o zajednici u kojoj djelujemo. Sa podrškom rastu i razvoju privrede te poboljšanju životnog standarda naših građana nastavit ćemo i u narednom periodu, a Banka će ostati pouzdan partner svojim klijentima”, poručili su iz Union Banke d.d. Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here