Distrikt Brčko postaje saobraćajno čvorište

Osim izgradnje mosta preko Save, izgradnja autoputa bit će jedan od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta

19

U organizaciji gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića održan je sastanak s predstavnicima relevantnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o dosadašnjim aktivnostima i daljnjim koracima za izgradnju autoputa Vukosavlje – Rača s jedne i Orašje – Tuzla s druge strane, a koji će u budućnosti biti dio međunarodnog koridora Beograd – Sarajevo, s petljom u Brčkom koja će učiniti Distrikt saobraćajnim čvorištem.

Predstavnici JP Autoputevi Republike Srpske i JP Autoceste Federacije BiH predstavili su na sastanku dosadašnje faze koji su urađene u entitetima kada je riječ o izgradnji spomenutih dionica autoputa, a koje se ogledaju u pripremnim radnjama u smislu raspisivanja javnog poziva za projektovanje, finansiranje i izgradnju.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je zainteresovansot Distrikta za ovaj važan kapitalni projekat s obzirom na sve pozitivne aspekte koje će Brčko imati od ove saobraćajnice i dodao da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti koje se tiču Brčko distrikta BiH.

“Osim izgradnje mosta preko rijeke Save, izgradnja autoputa bit će jedan od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta. Sastajat ćemo se na sedmičnom nivou kako bismo sustigli entitete i ravnopravno se uključili u proces te došli do izgradnje ove važne saobraćajnice“, kazao je Kadrić.

Dogovorena je intenzivnija saradnja s predstavnicima entiteta u smislu razmjene informacija, ali i zajedničkog djelovanja u kasnijim fazama izgradnje autoputeva.

Sastanku su u ime Brčko distrikta BiH prisustvovali gradonačelnik Esed Kadrić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, predstavnici Odjeljenja za javne poslove i Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove te JP Putevi Brčko i Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH. U ime Republike Srpske sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS i Javnog preduzeća  Autoputevi Republike Srpske te u ime Federacije BiH predstavnici JP  Autoceste Federacije BiH .

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here