BDP Slovenije lani pao za 5,5 posto

Preliminarne procjene pokazuju da je slovenski BDP manji za 46,3 miliona eura

22

Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije u 2020. je realno pao za 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je slovenski Zavod za statistiku.

Preliminarne procjene pokazuju da je slovenski BDP manji za 46,3 miliona eura po tekućim cijenama, što je pad od 4,3 procenta nominalno i od 5,5 posto realno u odnosu na 2019. godinu.

Podaci za posljednji lanjski kvartal, pak, pokazuju godišnji pad slovenske ekonomije od 4,5 posto.

Domaća potrošnja u Sloveniji je lani potonula za 6,5 procenata, povučena naniže uglavnom padom potrošnje domaćinstava od 9,8 posto. Također je opala i eksterna potražnja, tako da je izvoz bio manji za 8,7 posto, a uvoz za 10,2 posto. Najizrazitiji pad je zabilježen u sektoru usluga, gdje su izvoz i uvoz pali za po oko 20 procenata. Istovremeno, izvoz robe je bio niži za 5,6 posto, a uvoz za 8,9 posto. Vankskotrgovinski suficit je iznosio 4,6 miliona eura na kraju 2020. i bio je veći nego prethodne godine.

Što se tiče tržišta rada, u Sloveniji je lani ukupno bilo zaposleno više od milion ljudi ili za 1,0 posto manje nego 2019 godine. Zaposlenost je najviše opala u administrativnim i pomoćnim uslugama, proizvodnji te u industriji smještaja i ugostiteljstva, prenosi STA.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here