Citigroup nije uspio vratiti pogreškom poslanih 500 miliona dolara

U svojoj izjavi nakon presude Citi je poručio da se "snažno" protivi presudi i da se namjerava žaliti.

80
Odlukom američkog suda Citigroup ipak nije uspio vratiti pogrešno uplaćenih 500 miliona dolara.
Tako je propao Citigroupov plan da vrati stotine miliona dolara koji su pogreškom poslani skupini fond menadžera. Oko ove se situacije vodio sudski spor, a sve je počelo još u augustu prošle godine kad je Citirgroup u namjeri da pošalje osam miliona dolara u vezi zajma kojeg je 2016. odobrio kako bi finansirao Revlonovo preuzimanje kompanije Elizabeth Arden. Umjesto toga, poslali su Revlonovim zajmodavcima čak 900 miliona dolara, a sve su nazvali “operativnom pogreškom”.

Banka je brzo reagirala kako bi vratila taj novac, no većina je fondova odbila saradnju, pa je uslijedio sudski spor oko 500 miliona dolara koji nisu bili vraćeni. Banka je uspjela “spasiti” preostalih 400 miliona.

Sudac Jesse Furman s Okružnog suda na Manhattanu kaže da je odlučio na temelju presedana.

“Da je sud pisao na praznom listu”, napisao je sudac, možda bi presudio u korist Citija, s obzirom na to da je banka “shvatila svoju pogrešku i obavijestila zajmodavce u roku od jednog dana”.

No, zakon New Yorka je izričit, utvrdio je: primalac može zadržati sredstva prenesena pogreškom ako plati dug, primalac nije znao za pogrešku i primalac nije prevario pošiljaoca da izvrši plaćanje. Sudac Furman rekao je da su primaoci s razlogom vjerovali da su isplate bile legitimne.

“Vjerovati da bi Citibank, jedna od najsofisticiranijih finansijskih institucija na svijetu, pogriješila na način koji se nikada prije nije dogodio, u iznosu od gotovo milijardu dolara, bilo bi na granici iracionalnosti”, napisao je sudac.

U svojoj izjavi nakon presude Citi je poručio da se “snažno” protivi presudi i da se namjerava žaliti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here