Četiri ponuđača za 5G frekvenciju u Sloveniji

Kada bi Akos prodao sve frekvencije samo po početnim cijenama, u državnu blagajnu bi se slilo 69 miliona eura.

13
Agencija za komunikacijske mreže i usluge Slovenije (Akos) obavijestila je da je pimila četiri ponude za dodjelu 5G frekvencije, objavljeno je jučer nakon javnog otvaranja ponuda.
– Do roka za podnošenje ponuda, koji je istekao 15. februara u 11 sati, Agencija je primila četiri ponude. Kako je javni tender anoniman, identitet ponuđača bit će poznat tek nakon završetka aukcije, saiopćio je Akos.

List Delo ranije je izvijestio da su Telekom Slovenije, Telemach, A1 i T2 najavili svoje učestvovanje. U Akosu kažu da odabir može trajati nekoliko mjeseci, a očekuje se da će se aukcija završiti u proljetnim mjesecima.

Kada bi Akos prodao sve frekvencije samo po početnim cijenama, u državnu blagajnu bi se slilo 69 miliona eura.

Prošle sedmice završena je javna licitacija u sklopu javnog tendera za dodjelu radio frekvencija za pružanje poslovno kritičnih komunikacija M2M (od mašine do mašine) komunikacija preko namjenskih mreža u frekvencijskom opsegu 700 MHz. Na aukciji su učestvovala dva ponuđača. Frekvencijski blok od 2 x 3 MHz u opsegu od 700 MHz (733-736 MHz / 788-791 MHz) dobio je BeeIN, koji je za njega ponudio 970.000 eura, objavio je Akos. BeeIN je u vlasništvu Iskratela.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here