Rudnik soli Tuzla: Posao od 5,5 miliona KM prvi put domaćoj kompanij

Oko 5,5 miliona KM je direktno investirano u osam eksploatacionih bušotina i riješen je najvažniji dio ukupnog investiranja od oko 10 miliona KM, planiranih za ovu godinu

112

U Rudniku soli Tuzla potpisan je Ugovor za bušenje i opremanje usmjerenih istražno – eksploatacionih bušotina. Riječ je o investiciji vrijednoj 5,5 miliona maraka koja je vrlo važna za poslovanje rudnika a posebno je važno i što je posao po prvi put dobila iskusna domaća kompanija.

Nakon četiri godine od početnih radnji vezanih za važnu i veliku investiciju Rudnika soli Tuzla, na pragu je početak radova.

Riječ je o bušenju i opremanju usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotin na ležištu kamene soli Tetima, te bušenji i opremanju višenamjenske usmjerene kontrolno sigurnosne bušotine na ležištu soli u Tuzli.

Ugovor su u petak potpisali Aziz Čačković, v.d. direktor Rudnika soli Tuzla i Dženan Mujkić, prokurist u firmi “Mining & Drilling”.

Ovim su stvorene pretpostavke za početak radova, objavljeno je iz Privredne komore Tuzlanskog kantona.

“Intenzivnim aktivnostima u posljednja tri mjeseca odabrali smo najpovoljniju ponudu za izvođenje planiranih radova. Ovo je značajan Ugovor, značajan posao, vrijedna investicija. Oko 5,5 miliona KM je direktno investirano u osam eksploatacionih bušotina i riješen je najvažniji dio ukupnog investiranja od oko 10 miliona KM, planiranih za ovu godinu. Uz investicije za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina i jedne kontrolno sigurnosne bušotine, tu je još niz pratećih aktivnosti, pratećih investicija. Važno je istaći da smo postigli izuzetno povoljnu cijenu, znatno nižu od prvobitno planirane i projektovane koja je iznosila 8 miliona KM, pa nam je to  stvorilo pretpostavku za planiranje dodatnih šest bušotina koje nisu uplanirane za 2021. godinu”, kazao je Čačković.

Čačković je izrazio zadovoljstvo što će potpisani Ugovor i početak radova na realizaciji investicije učiniti stabilnim proizvodnju slanice što je posebno važno za komitente Rudnika soli Tuzla te rekao kako se ovim poslom osigurava kontinuitet i stabilna proizvodnja što je vrlo važno za funkcionisanje Rudnika.

Posebno zadovoljstvo je zbog činjenice da sve radove izvode domaće firme.

“Pored potpisivanja Ugovora koji označava početak radova, realizaciju vrijedne investicije, druga vrijednost ovog događaja je da je kompletan posao dobila domaća kompanija, vrhunska, profesionalna kompanija sa iskustvom u ovim poslovima. Nadam se da će im ovaj posao biti jedna značajna referenca za buduće poslove koji inače firma “Mining & Drilling” d.o.o. Gračanica obavlja širom svijeta”, dodao je Čačković.

“To je prvi put da domaća kompanija dobila taj posao. Mi smo dugo prisutni u Rudniku soli, ali smo radili u saradnji sa stranim kompanijama. Nismo bili opremljeni, nije bilo dovoljno snage da bi to mogli sami obavljati”, kazao je Mujkić.

D. Hadžić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here