PepsiCo u 2020. povećao prihode za 4,8 posto

Godišnja dobit po dionici pala je za dva posto, na 5,12 dolara

65

Američka prehrambena kompanija PepsiCo izvijestila je o rastu prihoda u 2020. godini zahvaljujući prodaji u trgovinama u vrijeme pandemije, koja je ublažila pad potražnje u ugostiteljskim objektima zatvorenim radi zaustavljanja širenja korona virusa.

Prihodi kompanije u pandemijskoj godini porasli su za 4,8 posto, na 70,4 milijarde dolara. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su za 8,8 posto, na 22,46 milijardi dolara.

Godišnja dobit po dionici pala je za dva posto, na 5,12 dolara. U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, pak, kvartalno je porasla za pet posto, na 1,33 dolara.

PepsiCo Kompanija se uspješno nosio s pandemijskom krizom jer se više oslanja na prehrambene i maloprodajne kanale putem kojih su potrošači pribavljali zalihe grickalica i pića.  Povećanje potražnje u 2020. godini potaknulo je kompaniju da pokrene web stranicu koja potrošačima nudi posebne okuse i specijalizirane pakete najpopularnijih proizvoda.

“Smislili smo formulu za uspjeh u ovom okruženju”, rekao je glavni finansijski direktor Hugh Johnston, napominjući da su većinu rasta ostvarili proizvodi bez šećera, odnosno niskokalorične i zdravije opcije.

Izvršni direktor Ramon Laguarta očekuje da će se potrošači vratiti pretpandemijskim obrascima ponašanja u drugoj polovini ove godine, dodajući da će neke promjene ipak ostati trajne, poput povećane internetske kupovine i rada na daljinu.

PepsiCo u ovoj godini očekuje petpostotno povećanje organskog prihoda i devetpostotni rast prilagođene dobiti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here