Nijemci žele proizvoditi rusku vakcinu Sputnjik V 

Pregovara se o proizvodnji Sputnjika V u Njemačkoj za zemlje izvan EU sve dok vakcina tehnički ne bude registrirana i u Evropskoj uniji

16

Njemačke kompanije pregovaraju o proizvodnji ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V prije njenog odobrenja za upotrebu u Evropskoj uniji, kako bi se mogla isporučivati u zemlje izvan EU, rekao je u intervjuu za RIA Novosti izvršni direktor Njemačkog ekonomskog odbora za istok Michael Harms.

“Mogu reći da se vode vrlo intenzivni pregovori o proizvodnji Sputnjika V, a Odbor u to posebno uključen. U bliskom smo kontaktu s Ruskim fondom za direktna ulaganja (RDIF)”, izjavio je Harms.

Potvrdio je da je riječ o pregovorima o proizvodnji Sputnjika V u Njemačkoj za zemlje izvan EU sve dok vakcina tehnički ne bude registrirana i u Evropskoj uniji. RDIF je, prema njegovim riječima, “pružio jasan i vrlo profesionalni tehnički opis kojeg se kompanije moraju pridržavati prilikom proizvodnje vakcine”.

“Nekoliko njemačkih kompanija već je pokazalo interes, a vakcina se ocjenjuje vrlo pozitivno. Danas je teško predvidjeti kada će pregovori završiti, ali mislim da ćemo morati malo pričekati “, dodao je Harms.

RDIF se 29. januara prijavio za registraciju vakcine Sputnjik V kod Evropske agencije za lijekove i ima potvrdu da je prijava zaprimljena. Brzinu odobravanja zahtjeva određuje regulator, precizirao je RDIF.

Njemački ekonomski odbor za istok (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) je poslovno udruženje koje okuplja njemačke kompanije koje posluju u istočnoj Evropi i na postsovjetskom prostoru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here