Pravni fakultet u Zenici organizira online takmičenje za univerzitete iz cijelog svijeta

Univerzitet u Zenici je prošlih godina redovno ostvarivao zavidne rezultate. Došli su čak do polufinala odnosno četvrtfinala u Beču što predstavlja historijski rezultat za BiH.

43

Već četvrtu godinu zaredom se u Zenici organizira pre-moot iz međunarodne trgovačke arbitraže. Takmičenje za studente se održava od 08.02. do 13.02.2021 uz pomoć mnogobrojnih domaćih i međunarodnih partnera. Ove godine učestvuju univerziteti iz cijelog svijeta, od New Yorka i Londona preko Istanbula pa sve do dalekog Hong Konga.

 Pre-moot u Zenici je pripremno takmičenje za glavnu manifestaciju na kojoj se takmiči preko 300 univerziteta. Svi učesnici na početku školske godine počinju raditi na praktičnom slučaju iz oblasti međunarodnog trgovačkog prava. Nakon što pripreme pismene podneske, studenti se pod rukovodstvom svojih mentora spremaju za usmeno izlaganje pred arbitražnim tribunalom, kojeg čine advokati i arbitri sa bogatim praktičnim iskustvom. Veliko finale je na Univerzitetu u Beču, dok pre-moot u Zenici postaje jedno od najbitnijih pripremnih događaja.

Pravni fakultet u Zenici okuplja 30 univerziteta sa četiri kontinenta

Zbog epidemioloških uvjeta, takmičenje se ove godine organizira pomoću online platformi. „Rukovodstvo fakulteta ulaže mnogo truda kako bi studentima pored teoretskog pružilo i praktično iskustvo u rješavanju kompleksnih pravnih pitanja. Ponosni smo što smo ove godine okupili preko 30 univerziteta sa 4 kontinenta“, kaže nam prof. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta u Zenici. „Moram pohvaliti cijeli tim kolega sa našeg fakulteta. Oni svake godine dižu ljestvicu i pokazuju da se studenti iz Zenice mogu ravnopravno takmičiti sa studentima najprestižnijih svjetskih univerziteta“, sa ponosom ističe dekan Bikić.

 Na pre-mootu u Zenici sudjeluju advokati vodećih kancelarija kao arbitri, tako da studenti pred njima mogu pokazati svoja znanja i vještine, te ostvariti bitne konekcije za buduću profesiju. Takmičenje također podržavaju američko Ministarstvo trgovine kroz Program CLDP-a te njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko GIZ-a.

Studenti iz Zenice među najboljim na svijetu u 2018. i 2019.

Pre-mootu prethodi trening koji je posvećen usmenim izlaganjima i Gala Round Table. „Odlučili smo studentima ponuditi nešto novo i ovaj put trenere staviti u ulogu takmičara“, ističe prof. Zlatan Meškić, koji zadnje dvije godine predaje i na Princ Sultan Univerzitetu u Saudijskoj Arabiji.  Pored prof. Meškića ulogu studenata će zauzeti mentori Amina Hasanovic i Nevena Jevremovic sa Univerziteta u Zenici, te Liz Taylor sa Univerziteta u Pitsburgu.  Arbitražni tribunal će činiti međunarodni arbitri dr. Simon Gabriel, dr. Michael Cartier i dr. Almir Gagula.

Univerzitet u Zenici je prošlih godina redovno ostvarivao zavidne rezultate. Došli su čak do polufinala odnosno četvrtfinala u Beču što predstavlja historijski rezultat za BiH. Odlični se rezultati ostvaruju i na drugim međunarodnim takmičenjima u Haagu, Frankfurtu i Dubrovniku, što Pravni fakultet u Zenici svrstava među najuspješnije fakultete u BiH, ali i široj regiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here