Njemački izvoz u pandemijskoj 2020. pao za 9,3 posto

Destatisovi podaci u ponedjeljak su pak pokazali da je industrijska proizvodnja stagnirala u decembru, dok su industrijske narudžbe istovremeno pale za 1,9 posto.

24
Njemački izvoz u prošloj je godini pao za 9,3 posto uslijed koronakrize koja je pogodila globalnu trgovinsku razmjenu, pokazali su u utorak najnoviji podaci statističkog ureda Destatisa.
Podaci pokazuju slabljenje inozemne potražnje za njemačkim proizvodima na kraju 2020. godine. U decembru je tako izvoz povećan svega 0,1 posto u odnosu na novembar, kada je porastao za 2,3 posto, objavio je Destatis.

“Početni oporavak nakon zaključavanja splašnjava”, rekao je Claus Vistesen, glavni ekonomist za eurozonu u istraživačkoj grupi Pantheon Macroeconomicsu.

Ublažavanje mjera za suzbijanje pandemije sredinom prošle godine pružilo je značajan poticaj njemačkoj ekonomiji, no drugi i veći val novih slučajeva koronavirusne zaraze rezultirao je novim mjerama zaključavanja i ekonomskom neizvjesnošću krajem prošle godine.

Uvoz u Njemačku u 2020. godini pao je za 7,1 posto u odnosu na godinu ranije, pokazali su najnoviji podaci Destatisa. U decembru lani uvoz u najvećoj evropskoj privredi smanjen je za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, kada je skočio za 5,4 posto.

Trgovinski višak Njemačke u razmjeni sa svijetom u decembru je tako iznosio 16,1 milijardu eura.

Ključni industrijski sektor lani je bio glavni oslonac njemačkoj privredi. Proizvodni sektor također je bio uglavnom izuzet od najnovijeg kruga zaključavanja uvedenog u novembru koji je ostao na snazi u ovoj godini.

Destatisovi podaci u ponedjeljak su pak pokazali da je industrijska proizvodnja stagnirala u decembru, dok su industrijske narudžbe istovremeno pale za 1,9 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here