Eurodizel u Srbiji najskuplji u regionu

Eurodizel košta 144,9 dok je u BiH najjeftiniji i prodaje se za 104,1 dakle 40,8 dinara manje.

47
Jedno je sigurno, a to je da Srbija po cijeni goriva ne može biti najjeftinija u regionu, čak ni kada barel nafte padne ispod 19 dolara kakav je slučaj bio u aprilu prošle godine zbog pandemije virusa korona, ali, može biti najskuplja.
Upravo se ovih dana eurodizel u Srbiji, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, toči za 144,9 dinara, što je u prosjeku za 15,25 odsto više nego kod ostalih zemalja regiona.

” Pored akciza i PDV-a, na visinu cijene derivata utiču i druge naknade koje se plaćaju po litri derivata, a na koje se takođe obračunava PDV. Kad se sve to uračuna, dobijamo cijene koje su za oko 15 odsto iznad prosjeka regiona kada je riječ o litri dizel goriva”, kaže prof. Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Istovremeno je, dodaje, prethodne nedelje litar dizela u Srbiji bio najskuplji u regionu, prvi put u prethodnom periodu. Kada je riječ o cijeni benzina i TNG-a ona je takođe iznad prosjeka regiona, ali je ta razlika nešto manja.

“Konkretno, benzin je za oko pet procenata skuplji u Srbiji u odnosu na region, ali i jeftiniji od Albanije, Grčke i Hrvatske i toči se za 136,8 dinara. Računica tako pokazuje da smo jeftiniji od Grčke za skoro 36 dinara, ali smo s druge strane skuplji od BiH za 31,1 dinar, kaže Radosavljević.

Eurodizel košta 144,9 dok je u BiH najjeftiniji i prodaje se za 104,1 dakle 40,8 dinara manje.

 

ou.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here