Uticaj sira i crvenog vina na kognitivne sposobnosti

Nakon detaljnog pregleda podataka, autori studije zaključili su kako je unos sira povezan s boljim rezultatima na testu kognitivnih sposobnosti.

27

Prema novoobjavljenoj studiji postoji mogućnost da sir i vino pridonose prevenciji slabljenja kognitivnih sposobnosti. Autori studije analizirali su podatke 1.787 odraslih Britanaca u dobi od 46 do 77 godina koji su test inteligencije radili nekoliko puta u razdoblju od deset godina. Ispitanici su također morali odgovoriti na pitanja vezana uz prehranu kako bi se dobio uvid o unosu 49 različitih prehrambenih namirnica. Nakon detaljnog pregleda podataka, autori studije zaključili su kako je unos sira povezan s boljim rezultatima na testu kognitivnih sposobnosti. Konzumacija sira pokazuje bolje rezultate od ostalih namirnica u prevenciji slabljenja kognitivnih sposobnosti povezano s godinama. Iako naučnici ne mogu definirati tačan razlog zašto sir pomaže u očuvanju kognitivnih sposobnosti odraslih ljudi, postoje pretpostavke kako tome mogu pridonijeti kalcij, vitamin B12 i određeni laktopeptidi iz sira. Autori studije također zaključuju kako umjerena konzumacija crvenog vina pridonosi održavanju kognitivnih sposobnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here