Privrednici zapadnog Balkana traže ukidanje poslovnih barijera

Privrednici traže hitno ukidanje svih ekonomskih barijera u regionu, a posebno onih koje su posljedica loših političkih odnosa između Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine

27

Privrednici zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način i da se “okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji”.

Ovaj apel je upućen sa sednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Kif ZB6). Kako se navodi u saopštenju sa sastanka održanog u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, privrednici traže hitno ukidanje svih poslovnih i ekonomskih barijera u regionu, a posebno onih koje su posljedica loših političkih odnosa između Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Od vlada u Sarajevu i Prištini zatraženo je međusobno ukidanje viza i svih drugih ograničenja slobode kretanja.

Ocijenjeno je i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje zapadnobalkanskih kompanija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here