Tokom pandemije povećana štednja stanovništva Srbije

Prema podacima srbijanske centralne banke, dinarska štednja na kraju 2020. premašila je 93 milijarde dinara (1,55 milijardi KM), a devizna je dostigla 11,4 milijarde eura

14

Dinarska i devizna štednja stanovništva Srbije nastavila je rast i tokom prošle godine, dostižući rekordne nivoe i pored neizvjesnosti izazvane pandemijom korona virusa, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema podacima srbijanske centralne banke, dinarska štednja na kraju 2020. godine premašila je 93 milijarde dinara (1,55 milijardi KM), a devizna je dostigla 11,4 milijarde eura.

“Dinarska štednja je povećana za više od pet puta u posljednjih osam godina, odnosno za 75,2 milijarde dinara u odnosu na kraj 2012. godine. Devizna štednja je u istom periodu porasla za 38,2 procenta, sa nivoa od 8,3 milijarde eura.

Konstantni rast dinarske i devizne štednje u drugoj polovini 2020. ostvaruje se u uslovima ponovnog širenja epidemije, kao i smanjenja kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što dokazuje povjerenje građana u bankarski sistem“, napominje se u saopštenju, u kojem se posebno ukazuje na “veću isplativost dinarske štednje u odnosu na deviznu“, te napominje da “dinarizacija finansijskog sistema Srbije ostaje strateško opredjeljenje NBS“.

“Ispitivanje isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljanje u periodu od osam godina, potvrdilo je da bi štediša koji je na štednju položio 100.000 dinara na kraju perioda oročenja, u decembru 2020., dobio preko 33.600 dinara (približno 300 eura) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u eurima položio protivvrijednost istog iznosa.

Pored toga, oročavanje štednje na godinu dana, bez zanavljanja, u posljednjih osam godina bilo je isplativije u odnosu na deviznu šteđnu i to u čak u 98 posto posmatranih godišnjih potperioda. Tako je štediša, koji je od decembra 2019. stavio na štednju 100.000 dinara, dobio u decembru 2020. oko 1.900 dinara (16 eura) više nego štedišta koji je u istom periodu oročio eure u protivvrijednosti 100.000 dinara.

Za depozite oročene na tri mjeseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u eurima u preko 86 posto posmatranih tromjesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dvije godine, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u eurima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, bez obzira na to koji je period oročavanja štednje u pitanju (kratkoročno ili dugoročno) važi isti zaključak – u prethodnih osam godina bilo je isplativije štedjeti u dinarima“, konstatuje se u saopštenju NBS-a.

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here